Säkra cykelställ sätts upp vid stationen

Det är mycket cykelstölder vid Mantorps station, enligt ortens Facebook-grupp. Nu blir det fler och bättre cykelställ.

Här vid Mantorps station kommer kommunen att sätta upp nya cykelställ med bygel att låsa fast ramen. Det blir senare även bättre belysning.

Här vid Mantorps station kommer kommunen att sätta upp nya cykelställ med bygel att låsa fast ramen. Det blir senare även bättre belysning.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2019-09-25 17:00

Ett av det vanligaste inläggen i Mantorp-gruppen är stulna cyklar. Krav på kameraövervakning har höjts, men det är osäkert om det bli någon. Däremot har tekniska nämnden sagt ja till ett medborgarförslag om cykelställ med låsbågar vid stationen.

– Det finns medel avsatta till att genomföra medborgarförslag, men egentligen har det pågått ett arbete redan före förslaget, säger Joel Runn, trafikingenjör vid Mjölby kommun.

Kommunen har känt till att de nuvarande cykelställen inte är så bra och att det är lite mörkt på platsen. Tanken är att de ska bytas ut redan i höst, enligt Joel Runn.

– Det blir byglar så att man kan låsa fast cykelramen. Och förbättra belysningen också, men det kommer lite senare.

Det blir också en utökning av antalet cykelplatser, nästan en fördubbling.

–  Det är i dag drygt hundra cykelställ och vi räknar med att utöka med 100 ytterligare. De ställs som finns i dag ska bort och ersättas.

På ena sidan uppgången till perrongen är det tak över cyklarna och det ska finnas kvar. På andra sidan, där det idag står några parkbänkar blir det ställ utan tak.

När det gäller cykelställ på andra sidan järnvägen vill kommunen vänta på detaljplanen för planerad ny bebyggelse.

Vid Mjölby station, på centrumsidan, byggdes det för en tid sedan nya ställ med låsbyglar. Dessa kommer senare att flyttas när Trafikverket om några år vill bygga om spårområdet. Planen är att inom en snar framtid bygga ytterligare en perrong på Mjölby resecentrum, framförallt för Bergslagstågens resenärer.

Karta: Mantorp station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!