– Många elever förmedlar till sina föräldrar att skolmaten är äcklig. Vi vill ge en annan syn än den traditionella – att det skulle serveras något gammalt slafs och som bara är halvfabrikat – för så är det inte, säger kocken Peter Jansson Modig.
Skolans instagramkonto "vifolkaskolan_kokochmatsal" har funnit i något år, men efter att det uppmärksammats i den lokala facebookgruppen har antalet följare rasslat till och uppemot 300 föräldrar tar nu del av de dagliga uppdateringarna.
– Skolmaten har alltid haft ett dåligt rykte och många gånger påverkas nog eleverna av varandra. Kommer de en och en så äter de, men kommer ett helt gäng så håller många igen, menar Peter.
Efter 20 års paus från livsmedelsbranschen lockades han tillbaka via sin roll som kock i hemvärnet. Bilden av skolmaten ligger honom extra varmt om hjärtat, men på 20 år har mycket också förändrats: medvetenheten för miljön, utbudet av specialkost och de ekonomiska ramarna. Nytt för kommunens skolor i höst är soppa en dag i veckan och en noggrannare koll på inköp av råvaror.
– Men många gillar soppa och att köpa grönsaker efter säsong är ju bra. Möjligen påverkar det vår salladsbuffé något. Men att börja med blandfärs istället för nötfärs ser jag inga problem med, på vår skola är det just nu bara ett fåtal som inte äter fläsk.
Initiativet med instakontot har också genererat förfrågningar från ortsbor som blivit sugna på att besöka skolrestaurangen. Det får man gärna, men bara om man har barn på skolan.