Fabriksledningen höll produktionen igång en halvtimme längre än vanligt för att Catharina Elmsäter Swärd med sällskap skulle få tillfälle att stifta närmare bekantskap med det lilla men välmående Mantorpsföretaget.
Mantorpskökets vd Jan Tiderman tog emot och berättade att man tillverkar majonnäsbaserade potatissallader och smörgåspålägg för 40 miljoner kronor per år. Potatissallad är huvudprodukten.
-- Vi har dragit ner det geografiska kundområdet men lyckats inom de tre stora dagligvarublocken Ica, Dagab och KF, sa Jan Tiderman. Vi säljer direkt mot kund och vårt lager är minimalt.
Mantorpsköket har 15 fast anställda men personalstyrkan ökar något under sommarmånaderna (=grillsäsong) då försäljningen av potatissallad når en topp.
-- Detta ska kombineras med personalens semestrar men vi har turen att ha ett stort antal Linköpingsstudenter som återkommer sommar efter sommar, sa Jan Tiderman.
-- Intressant för en storstadsmänniska som jag att få inblick i hur ett företag på landsorten vidareförädlar livsmedelsprodukter från närområdet. Det är ju inte bara kunderna som finns i länet utan också råvaruleverantörerna, sa Catharina Elmsäter Swärd.
Hon diskuterade också livsmedelstillsyn och -lagstiftning med Jan Tiderman. Företaget arbetar under hårda hygieniska krav och betalar cirka 15 000 kronor om året i tillsynsavgift till Mjölby kommuns miljöförvaltning.
-- Myndigheternas krav på tillsyn måste vägas mot konsumentens krav på säkerhet. Jag förstår att det kan vara krångligt att få ihop vardagen för ett mindre företag, sa Elmsäter Swärd.
-- Visst kan myndigheternas krav vara tuffa och långtgående men vi lever upp till dem, svarade Jan Tiderman. Det svåraste vi varit med om i branschen var de krav som ställdes i samband med EU-inträdet.
Catharina Elmsäter Swärd guidades i länet av riksdagsman Carl G Nilsson, Björsäter. Vifolkamoderaternas ordförande Bertil Norman deltog också Mantorp. Förutom Mantorp besöktes också Finspång, Söderköping och Vadstena.