Efter upprepade fall av skadegörelse på Veta skola väljer nu Mjölby kommun att ta till flera metoder för att hålla äldre ungdomar borta från skolans område. Skolans byggnader har vid flertalet tillfällen blivit utsatta för skadegörelse och vid ett tillfälle har fyrverkerier avfyrats in i lokalerna, vilket vi tidigare har rapporterat om.
På grinden till skolans område varnas nu passerande för att området bevakas med kameror och att obehöriga inte har tillträde till skolans område. Men ännu är kamerorna inte på plats.
– De initiala åtgärder som vidtas i dessa fall är att vi ser över hur vi kan förstärka belysning, samt ser till så att det framgår tydligt att skolans område inte är allmän plats, berättar Morgan Lantz, säkerhetschef på Mjölby kommun.
Redan i dag finns kameror på vissa skolor i Mantorp, bekräftar Mjölby kommuns säkerhetssamordnare Staffan Gezelius som nyligen haft möte med rektorn på Veta skola.
En annan åtgärd kommunen vidtar är att sätta upp en så kallad ljudskrämma, ett slags larm som sänder ut ett högfrekvent ljud.
– Ja, det stämmer, det finns som åtgärd att göra, speciellt mot ungdomsgäng och fall av skadegörelse i samband med det, säger Staffan Gezelius.
Det är helt enkelt ett ljud som uppfattas av personer som är under ungefär 25 år som stör sig påtagligt av det här vilket gör man inte vill uppehålla sig i det område som de här finns.
Är det något ni har testat på andra håll?
– Ja, det finns sådana på några ställen i kommunen.
Ser ni något resultat?
– Ja, vi har fått indikationer på att man föredrar att inte uppehålla sig vid dessa platser, det är för påträngande ljudmässigt.
Är det ett ljud som kan störa andra i omgivningen?
– Nej, den har en viss räckvidd beroende på modell och täcker en viss vinkel. Man kan sätta upp dem där man ser de här platserna där unga vill hänga eller uppehålla sig. Det finns också möjlighet att styra vilka tider utrustningen ska vara aktiv.
Hur länge har kommunen använt utrustningen?
– Jag är tämligen ny på plats så jag skulle gissa på att det var under förra året som det här implementerades.
Rektorn på Veta skola Jennica Berzelius berättar att även andra åtgärder vidtas för att minska skadegörelsen.
– Vi provar först och främst att öka belysningen på skolgården. Det är vår matsal som har varit utsatt flera gånger under förra terminen.
Vad tänker du kring den här ljudskrämman?
– Jag hade aldrig hört talas om det innan så det är klart det ska bli spännande att se om det ger effekt. Och den ska bara vara på under vissa timmar har jag förstått.
En och annan person kanske funderar på hur ett sådant här ljud påverkar de ungas hörsel. Vi ställer frågan till Anders Fridberger, professor i hörselvetenskap vid Linköpings universitet.
– De flesta av oss tappar hörseln vid höga frekvenser med åren. Det finns många ungdomar som hör ljud som äldre personer inte har förmågan att göra. Det utnyttjar man ibland på ringsignaler på mobiler.
Är det ljud som kan skada hörseln?
– Jo, det är klart att ljud kan skada öronen, det beror på vilka ljudtrycksnivåer det handlar om och det handlar i sin tur om hur långt ifrån ljudkällan man är. Sedan finns det ljud som upplevs obehagliga som inte är särskilt starka.
Har du hört talas om sådana här ljudskrämmor?
– Nej, det har jag inte hört förut. Och jag vet inte hur mycket man vet om högfrekventa ljuds avskräckande effekt.