– Själva stallmodellen heter faktiskt Charpente. Vi har ett partnersamarbete med Stallkompaniet, som är leverantören, och i det avtalet har vi kommit överens om att stallet ska heta så. Annars döper ju vi våra stall efter bokstäver, berättar Linda Nordvall, vd på Mantorp hästsportarena.
Efter en ett och ett halvt år lång process står stallet äntligen klart. Allt började med ett besök hos leverantören för att få klämma och känna på materialet. På kravlistan stod flera saker.
– Vi ville ha så många boxar som möjligt för pengarna. Och jätteviktigt med rymliga boxar. Sedan ville vi ha öppningsbara fönster, täta väggar och ett plastmaterial i boxväggarna. Öppningsbara fönster, täta väggar och plastmaterial i boxarna var också viktigt.
Stallet är ljust, luftigt och rymligt. När det ritades var det viktigt att ta arbetsmiljön i beaktande, och det är nu tillräckligt stort för att man ska kunna köra in en traktor för att kunna rengöra på ett bra sätt. Att göra stallet i flera olika sektioner var en viktig del i utformningsprocessen.
– Det bidrar till flexibilitet.
När det var dags för V75 i början av mars passade man på att smyginviga stallet lite genom att sätta några gäster här, för att samla in synpunkter inför kommande tävlingar.
– Vi ville få lite input kring vad vi kan tänka på och hur man ska placera till exempel upphängningar. Vi fick jättebra feedback, så det var kul.
Smittskydd har också varit av allra största vikt i utformningen av det nya stallet. Under förra året drabbades anläggningen av utbrott av EHV-1 mitt under tävlingssäsongen.
– Det är superviktigt med smittskydd. Vi drabbades själva förra året och lärde oss otroligt mycket av det. Då är vi ändå invanda vid att jobba med att man desinficera och gör rent. Det blir bara viktigare och viktigare, för vi reser så otroligt mycket med våra hästar idag.
Förra årets smittoutbrott är en utmaning som man här på Mantorp hästsportarena valt att se som en lärdom.
– Vi har lärt oss mycket. Dels att det gäller att vara oerhört snabb. Det var vi ju, men man kan vara ännu lite snabbare. Sedan rutinerna med rengöring, nu har vi bättre preparat och bättre rutiner. Får en häst på anläggningen feber har man även bestämt att den ska isoleras direkt. Får en häst till feber ska det tas prover.
Tävlingsstallen har alltid tvättats noggrant, men Travskolans stall har inte rengjorts på det viset lika ofta. Nu städas det stallet med ångtvätt en gång i kvartalet, gärna oftare om man ser behov.
– Plus att vi använder väteperoxid regelbundet, för det kan man göra även när hästarna är inne.
Mycket luft, material som lätt går att tvätta av, stängda galler till boxarna och breda gångar som gör att man kan hålla avstånd till andra hästar är också viktig ur smittsynpunkt. Nyligen presenterade man även en ny smittskyddsgrupp här på anläggningen.
– Egentligen har vi haft en smittskyddsgrupp redan tidigare, för det är det krav på, men nu kickar vi igång den mycket tydligare. Så vi vill tala om att den finns och hur vi jobbar, för det inger en trygghet också för de som kommer hit och tävlar.
Vecka 15 drar hopptävlingarna igång inne på arenan. Nyligen visade man upp det nya stallet på sociala medier, och fick fin respons.
– Det är nog många som kommer önska att få stå i nya stallet. Jag tror att folk kommer gilla att det är rymligt och gott om plats. Jag hoppas att det kanske kan bidra till att de väljer oss som tävlingsplats.