Häromveckan lyfte vi frågan om buller från motorbanan Mantorp park. Det har väckt intresse och diskussion bland Mantorpsborna.
– Det är komplicerat. Det finns några som tycker vår verksamhet är jobbig, men det finns ju sannolikt många som inte störs av den eller som tycker den är bra. Sen är det ju många som kanske inte har några direkta känslor för oss, varken positiva eller negativa, säger Mantorp parks vd Fredrik Sjöqvist.
Han har full förståelse för att frekventa och höga ljudnivåer kan vara störande, men menar att det är mer komplicerat än att bara lägga skulden på motorbanan.
– Vi får några klagomål om året och ibland är det befogat. Men vi har råd som säger hur mycket vi får låta och inte får låta. De håller vi oss inom. Det finns tyvärr de som missköter sig men de plockar vi bort.
En aspekt som försvårar bedömningen av situationen är att motorbanan inte är den enda orsaken till buller i området. Det förekommer också ljud från E4, travbanan och järnvägen.
– De flesta som bosätter sig i Mantorp eller längs med E4 vet att det är en ljudnivå i området. Det många kanske inte vet är att vi får ha en maxnivå på 60 decibel medan motorvägen får låta upp till 80 decibel, säger Sjöqvist.
Det innebär bland annat att bilar som är godkända för vägtrafik inte tillåts låta lika högt på banan.
– Det är vårt stora problem. Det är svårt att förklara för dem som har köpt en ny bil att de får köra med den på vägen hit men att den låter för mycket här. Har man en tävlingsbil, ja då byter man ljuddämpare. Men byter du ljuddämpare på en ny bil tappar du din garanti.
Just motorvägsaspekten försvårar ljudmätningarna även på andra sätt. Det är svårt att veta vilket buller som orsakas av vem.
– Vi mäter våra ljudnivåer hela tiden. För ett tag sedan tittade jag på mätningen mellan klockan sex och sju på morgonen – innan det var någon här. Bara på den timmen var det runt 700 överträdelser över 60 decibel. Och då hade vi ingen verksamhet alls.
Inför utfärdandet av den nya säsongens tillstånd för verksamheten vill Mark- och miljödomstolen att motorbanan inte bara ska mäta ljudnivån på banan, utan även hos närboende.
– Det är jättesvårt att mäta. Det kan ju vara en bostad som ligger nära motorvägen, och mätarna ser inga skillnader på varifrån ljudet kommer. Vi kommer inte att klara av att följa upp det. Vi måste få utgå härifrån i våra mätningar, säger Sjöqvist..
I tillståndsförslaget finns också betydligt striktare restriktioner för verksamheten. Om det aktuella förslaget går igenom menar Fredrik att det kan vara förödande för motorbanan.
– Blir tillståndet så dåligt som det vi fick så kommer det nog ha rätt stora konsekvenser. Då är det tveksamt om vi kommer kunna fortsätta med publikevenemang. Vi klarar antalet dagar till evenemangen, men man måste ju hinna träna också. I värsta fall får vi skala ner och hitta andra intäkter, kanske ställa om delar av marken till industri.
Mantorp Park har överklagat tillståndsförslaget.
– I vårt förslag har vi med fem olika ljudnivåer istället för bara av och på. Då kan man köra oftare på de lägre nivåerna som inte stör lika mycket. Sen kommer vi minska lite på helgerna och flytta verksamheten till dagtid på vardagar i stället.
Ni har fått mycket stöd i frågan på sociala medier. Hur känns det?
– Det är jätteroligt. Vi vet att många flyttar hit just för att det finns en motorbana, så det är roligt att det kommer fram.