Mätpinnar avslöjade byggplaner

Dag Hackelsjö upptäckte Mjölby kommuns mätpinnar på sina ägor. På så vis fick han reda på att det planeras ett nytt bostadsområde på hans jorbruksmark utanför Mantorp.

Mantorp2002-05-07 04:56

För ett par år sedan ville kommunen utnyttja mark på Uljebergs gård utanför Mantorp för att bygga industrier. Inte heller vid det tillfället informerades ägarna. De fick höra om förslaget på omvägar, och hörde därefter själva av sig till Mjölby kommun. Nu har samma sak alltså hänt igen.

Dag Hackelsjö driver lantbruk på Stockeby gård strax utanför Mantorp.

Första helgen i mars upptäckte han kommunens mätpinnar på sin mark. Ingen hade kontaktat honom på förhand, och Dag Hackelsjö trodde först att det var televerket som stakat ut gärdet.

Det visade sig att kommunen felaktigt trott att även Hackelsjös ägor ingick i deras mark vid Parkvägen. Pinnarna var ett led i en geoteknisk undersökning.

Ord mot ord

Dag Hackelsjö fick en ursäkt och gav kommunen sitt tillstånd att ha kvar de mätinstrument som kontrollerade grundvattennivån.

Någon vecka senare upptäckte han markundersökningsmaskiner på sina ägor. Då tyckte han att det gått för långt:

-- Jag hade inte informerats om det, och skulle aldrig ge tillstånd till det heller, med tanke på mina täckdiken.

Byggnadschef Lars Forsberg försäkrar att Hackelsjö informerats om markundersökningen, men konstaterar att ett missförstånd uppstått:

-- Tyvärr resonerade vi nog utifrån olika utgångspunkter.

Dag Hackelsjö är nu orolig för att han kommer att få stopp i sina täckdiken.

-- Om firman vi anlitat skadat jordbruksledningen så att området blir vattensjukt, tar vi självklart på oss det, säger Lars Forsberg.

I slutet av april antog kommunstyrelsen ett preliminärt förslag till detaljplan för nya tomter vid Parkvägen i Mantorp. Dag Hackelsjö äger ungefär hälften av marken i förslaget.

Politisk oenighet

Tony Lingeby (c) och Ann-Marie Sjöö (m) motsatte sig tomtplanerna vid en votering i kommunstyrelsen.

De anser inte att Hackelsjös mark är nödvändig för kommunens behov:

-- Kommunen äger redan mark vid Parkvägen som räcker till tolv tomter. Tio extra tomter där finns det inget behov av, eftersom kommunen har ytterligare tio tomter på andra ställen i Mantorp, alltså sammantaget 22 tomter, säger Ann-Marie Sjöö.

Kommunstyrelsen har gett byggnadsnämnden i uppdrag att detaljplanelägga området vid Parkvägen i Mantorp.

Rent principiellt tycker Tony Lingeby och Ann-Marie Sjöö att kommunens policy att planera först och förhandla sedan är både bakvänd och märklig.

-- Det är dags att kommunen ändrar sina rutiner och först kontaktar markägaren innan några åtgärder vidtas! säger Ann-Marie Sjöö, och fortsätter:

-- Att plötsligt upptäcka stolpar, och dessutom efter en tid nedstuckna rör som kan skada täckdiken i området, är givetvis en chockartad upplevelse för ägaren, när han sedan får besked att kommunen vill lägga ett bostadsområde på just hans mark.

"Kommunens bästa"

Kommunalrådet Jörgen Oskarsson (s) anser att kommunen måste kunna planera nyetableringar utan att på förhand göra upp med berörda parter:

-- Med Sjöös sätt att resonera skulle kommunen överhuvudtaget inte kunna hantera frågor om nyetablering, vare sig gällande industriområden eller bostadstomter. Då skulle vi bara få tag på utmarker. Hon ser till markägaren, mitt uppdrag är att se till kommunens bästa.

-- Lantbrukare vill ofta inte sälja mark. Om kommunen då äger annan mark, kan man diskutera ett byte, säger Jörgen Oskarsson, men understryker att han talar generellt och inte specifikt om kommande förhandlingar med Hackelsjö.

Han tillägger att om förslaget skulle möta ett starkt motstånd, kommer Dag Hackelsjös del av marken att undantas från den kommande detaljplanen.

-- Vad jag kan minnas har vi aldrig exproprierat. (Expropriera = tvångsköpa genom domstol, Correns anmärkning).

"Nästan trakasserad"

Jörgen Oskarsson påpekar att Mantorpsborna själva varit involverade i förslaget.

-- Det är värdefullt för Mantorp att expandera och öka folkmängden.

Dag Hackelsjö är totalt ointresserad av att sälja, oavsett vad kommunen erbjuder.

Att i det läget behöva förhandla med kommunen, upplever han som näst intill utpressning.

-- Jag känner mig nästan trakasserad.

Stockeby är en mindre gård. Dag Hackelsjö är beroende av den aktuella marken på drygt fem tunnland för att få lantbruket att gå ihop sig.

Gården har varit i familjens ägo sedan 1963.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om