– Vi har klarat oss fantastiskt bra med tanke på hur många personer personalstyrkan träffar i butiken var dag.
Det svarar My Goding, butikschef på Citygross i Mantorp, i en mejlintervju om snabbtestningen av personalen som pågått sedan i mars. Snabbtesterna används som ett komplement vid smittspårning, som en extra förstärkning utöver vårdens tester.
– Vi är en samhällsviktig verksamhet och hos oss finns behov av att ha personal på plats för att kunna bedriva vår verksamhet. Och testerna är en extra trygghetsåtgärd vid vår smittspårning.
Det är frivilligt att testa sig och enligt My Goding har bemötandet från personalen varit positivt.
– De känner sig trygga i att möjligheten till snabbtestning finns, skriver hon.
Annika Onttonen, ombudsman på Handels i Linköping, fick kännedom om snabbtestningen i måndags i samband med att hon träffade klubbstyrelsen på Citygross. Och hittills har hon inte hört några större reaktioner på snabbtestningarna.
– Enligt våra förtroendevalda är det helt frivilligt, säger hon. Eftersom vi hittills inte fått några negativa reaktioner tror jag att personalen upplever det som en extra trygghetsgrej. Det finns ju en ständig oro inom hela handeln kring detta och även om arbetsgivaren gjort vad de kan med plexiglas och handsprit och munskydd att tillgå så står ju personalen ändå i frontlinjen. De träffar ju ändå kunder i butiken, det är ju inte bara i kassan. Och det är inte alltid kunden tänker sig för.