För tre år sedan var länsstyrelsen tillsynsmyndighet för Mantorpstravet. Då påpekade miljökontoret brister i gödselhanteringen och ett knappt år senare påpekades brister igen. Nu framförs nya synpunkter.
-- Förr lades all gödseln i en enda jättestuka, säger Inger Alf Johansson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör. Det var inte så bra. Sedan dess har hanteringen förbättrats. Nu uppger Mantorpstravet att all gödsel säljs vidare.
Men miljökontoret är inte helt nöjt med lösningen. Den som köper gödseln lagrar den i träda i ett till två år, och under den tiden kan avrinning ske till omgivningen. Miljökontoret menar att den som producerar gödseln också har ansvar för hur den sedan hanteras.
Mantorptravet har inte tillstånd till sin verksamhet enligt miljöbalken som trädde i kraft 1999 och behöver heller inte ha det förrän i slutet av 2004. Då gäller inga övergångsbestämmelser längre.
-- Men gödselhanteringen måste ändå fungera på ett bra sätt, säger Inger Alf Johansson. Nu vill vi att Mantorptravet ser till att gödseln lagras i ett tätt utrymme som klarar åtta månaders produktion. Dessutom vill vi att avtalen med den som tar emot gödseln blir skriftliga och långsiktiga, misnt fem år.
-- Det positiva är att gödseln går tillbaka i kretsloppet. En lösning som innebär att gödseln går till förbränning skulle vi inte vara glada åt.
Det är inte en lösning som faller Pär Thole i smaken heller.
-- Det är ett dåligt sätt att använda gödseln, säger han. Vi har talat med Tekniska verkens Gator och Grönt i Linköping, och de är villiga att ta emot gödsel och göra matjord av den. Dessutom diskuterar vi vidare med andra mottagare.
-- Vi kommer att ha situationen under kontroll 1 juni, precis som miljökontoret önskar.
Miljönämnden beslutar om miljökontorets förslag till förelägganden 30 januari.