Mantorps järnhandel bommar igen

Efter sex år som järnhandlare har Jan Bergström fått nog. Hans byggföretag kräver mer tid vilket innebär att Sveriges förmodligen äldsta järnhandel snart är ett minne blott. Och inredningen kan hamna på Skansen.

Sedan ett drygt halvår tillbaka har Emma Närkander jobbat i Mantorps järnhandel och lärt sig hitta i den gigantiska lådväggen. Den flyttades 1914 från Lindblads bokhandel i Skänninge till Mantorp.

Sedan ett drygt halvår tillbaka har Emma Närkander jobbat i Mantorps järnhandel och lärt sig hitta i den gigantiska lådväggen. Den flyttades 1914 från Lindblads bokhandel i Skänninge till Mantorp.

Foto:

Mantorp2002-02-26 06:06

-- En epok går i graven och det är naturligtvis sorgligt. Jag har i ett par år förgäves försökt hitta någon köpare. Intressenter har funnits men där har det också stannat, säger Jan Bergström.

Skönt med semester

Han övertog järnhandeln 1996 och har sedan dess drivit både den samt det intilliggande glasmästeriet vid sidan av sitt byggföretag.

-- När man börjar komma upp i åren får man lite andra värderingar. Det har helt enkelt blivit för tungt och nu öppnar sig också möjligheten att ta ut lite semester, vilket jag inte kunnat unna mig på flera år, säger 56-årige Jan Bergström.

Slutet på ett imperium

När järnhandeln, som ända sedan slutet av 1800-talet legat på samma plats vid Häradsvägen, försvinner innebär det också att det sista av Wildes järnvaruimperium försvinner.

-- Det är tråkigt men i dag går det knappast att driva järnhandel med specialsortiment på en liten ort, säger järnhandelns förre ägare Bore Nöjd.

Han började på Wildes järnhandel i Skänninge 1941 och fick 1952 jobb som förestån- dare i Mantorp. Elva år senare köpte han järnhandeln tillsammans med Herbert Kar- dell.

Intresse för inredningen

-- Då var det blomstrande tider och 95 procent av det vi sålde gick till lantbrukare. Affären hade också en viktig social funktion som samlingspunkt för bygdens bönder, berättar Bore Nöjd.

Vad som händer med inredningen får framtiden utvisa. Intresse har visats från olika håll, bland annat har representanter från Skansens museum varit och fotograferat den gam-la men välbevarade inredningen.

-- Det finns en del intressen-ter vad själva huset beträffar och det är väl ingen omöjlighet att det även i framtiden kan bli någon form av affärsverksam-het i lokalerna, säger Jan Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om