"Många hästar mår dåligt"

Med rosiga kinder och en fullastad skottkärra möter Ulla-Carin Manske upp på stallplanen. I 10 år har hon drivit ridskolan Manskes islandshästar men nu är det dags att trappa ner.

Ulla-Carin Manske pratar med islandshästen Raudur. Hon ger sina hästar trygghet genom nära kontakt. I bakgrunden kompisen Stiarni.

Ulla-Carin Manske pratar med islandshästen Raudur. Hon ger sina hästar trygghet genom nära kontakt. I bakgrunden kompisen Stiarni.

Foto:

mantorp2003-10-25 08:10

Sedan 1990 har Ulla-Carin och hennes man bott på gården. Nu flyttar de till Västervik för att leva ett lugnare liv.

-- Jag har inte tröttnat på hästar men kroppen orkar inte längre med det hårda arbetet, inleder Ulla-Carin vårt samtal i stallets sadelkammare.

Från början hade Ulla-Carin ett fåtal hästar i stallet. Hon arbetade då som datakonsult och det fanns inga planer på någon ridskola.

Med tiden fylldes stallplatserna och Ulla-Carin insåg att hon behövde hjälp med att motionera hästarna. Det blev upprinnelsen till idén om ridskolan Manskes islandshästar.

Mycket glädje

Ulla-Carin ler brett och små skrattrynkor skymtar i ögonvrån. Tills idag har Mankes islandshästar besökts av över tusen turryttare och många hundra ridlektions-elever.

-- Dessa år har bringat mycket glädje med sig. Jag har fått många vänner genom verksamheten, berättar Ulla-Carin lite nostalgiskt.

Mest kommer hon utan tvekan att sakna de 20-tal hästar som i dag finns på gården.

Sund filosofi

Så blir Ulla-Carin allvarlig och mer bestämd i rösten. Hon pratar om hanteringen av hästar. Ulla-Carin brinner för hästars välmående och hon tycker det är viktigt med en diskussion kring detta.

-- Många hästar mår dåligt idag. Alltför länge har man sett på hästar som ett motionsredskap. Vi måste komma ihåg att hästar också är individer och behöver trygghet.

Manskes islandshästar piskas inte med spö eller sporras i sidan. Ulla-Carin menar att allt handlar om god kommunikation mellan häst och ryttare och hon jobbar istället med att försöka förstå hästarna. Hennes filosofi är att allt bygger på samarbete. Ett felaktigt hästbeteende beror på en felaktig hantering. Detta är något som präglar alla delar av ridskolans undervisning.

-- Fler ridskolor av det här slaget behövs, poängterar Ulla-Carin.

Går rakt på sak

I grunden är Ulla-Carin utbildad hundinstruktör. I dag är hon dessutom islandshästinstruktör. Hon är en kvinna som enligt omgivningen alltid är rak och säger vad hon tycker. Ulla-Carin tror att den egenskapen är vanlig bland hund- och hästmänniskor.

-- Djur kräver rak kommunikation. Man måste visa det man är för att de ska förstå. Det fungerar inte att förställa sig, förklarar hon.

Nu ska Ulla-Carin och hennes man ägna tid åt sina barnbarn, gå på teater och resa. Kanske ska Ulla-Carin studera något. Pedagogik, psykologi och filosofi är ämnen som intresserar henne.

Stall Rosendal

Cecilia Ekwall tar nu över gården liksom flera av hästarna. Hon vill fortsätta driva ridskolan i Ulla-Carins anda. Manskes Islandshästar byter då namn till Stall Rosendal.

Minst två hästar ska dock flytta med Ulla-Carin till Västervik. Till viss del kommer hon också att arbeta som ridinstruktör men framför allt tänker hon fortsätta att predika sin djurfilosofi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om