Innan Viktor Gripenbäck drog igång sitt företag jobbade han som lärare. Men sedan kände han att det var dags att uppfylla den där gamla drömmen om att starta eget. I dag driver han Solkompetens i Mantorp och har två anställda. Eftersom han säljer miljövänlig solenergi, är han mån om att även hans företag jobbar efter den gröna linjen.
– För mig är det viktigt med så rättvisemärkt det går i denna bransch. Så jag köper alla delar på den europeiska marknaden, inte från Kina där de kanske har tillverkats av folk med dåliga arbetsvillkor.
När elkrisen slog till under 2022 och priset för el skenade för hushållen märkte han av ett större intresse av att skaffa solpaneler. Det var svårt att hantera och Viktors företag fick bromsa förfrågningarna något. Nu är läget ett annat.
– Vi märker av höga räntor och förfrågningarna har dämpats. Sedan har det varit en elkris åt andra hållet som är mer för solcellsbranschen, nämligen att det varit väldigt låga el-priser ett tag. Låga el-priser och hög ränta gör att folk inte är lika köpsugna på solceller. Nu har vi kanske två, tre månaders kö i stället för ett halvår som vi hade innan.
Vad ska man tänka på om man vill skaffa solceller?
– Om man vill ha en takanläggning vilket är vanligast så skulle jag börja med att säkerställa att man har ett tak som duger att sätta solceller på. Då menar jag inte väderstreck utan att taket är i gott skick. Vi brukar rekommendera kunder som har tak äldre än tio år att man ändå tar hjälp av någon som kan tak.
Apropå väderstreck, hur viktigt är det?
– De flesta tror att det är värdelöst att sätta solceller om man inte har ett rakt söderläge. Men så är det inte längre. Solcellerna är väldigt bra på att fånga upp snett solljus. Så har du ett tak så kan du sätta solceller, sedan gäller det bara att snickra lite grand, säger Viktor Gripenbäck och tillägger:
– Jag skulle inte heller stirra mig blind på att man har liten el-konsumtion eftersom det i princip inte finns någon begränsning längre på hur mycket el du får producera som villakund. Det är fortfarande bara pengar in och ut, det handlar om hushållskassan. Vill man bidra till ett bättre samhälle och har råd så ska man skaffa solceller.
Vad kan du säga om den tekniska utvecklingen när det gäller solpaneler?
– Vi sätter upp helsvarta monokristallina solceller. Tidigare har det även funnits polykristallina och de som är lite rutiga i utseendet, men de är inte så populära längre. Väldigt få villaägare vill ha dem för att de inte är lika snygga. Det finns även en del nya produkter som är byggnadsintegrerat. Det är jättespännande utveckling, däremot är de väldigt kostsamma och lite på experimentstadiet.
Vad ska man tänka på när man ska välja leverantör?
– Man kan titta på om det är certifierade solcellsmontörer som jobbar på företaget och om företaget är registrerat på Elsäkerhetsverket. Det finns många saker man behöver veta som kund, exempelvis den viktiga aspekten om de använder byggställning när man monterar. Du som är kund är ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Det låter konstigt, men skulle någon skada sig på en arbetsplats så är du som villakund ansvarig för det.
(På Mjölbyredaktionens Instagram @mjolbydirekt kan du se en video till artikeln).