När Leksands hästshow ville visa upp en kurbitsmålad häst som paradnummer fick Gesar Anitha Hansson jobbet. Anitha är uppväxt i Rättvik men flyttade 1991 till Mantorp med sina fem barn. Yrket, kurbitsmålare, tog hon dock med sig till Östergötland och hon försörjer sig idag genom att sälja sina alster på mässor och marknader.
Normalt målar Anitha mest på dalakistor, brevlådor, skyltar och andra slöjdattiraljer, så när hon fick uppdraget att måla en levande häst ville hon gå grundligt till väga:
- Mig veterligen var det färgen som tog kål på Pippi Långstrumps häst, så jag ställde stora krav på att färgen skulle vara vattenlöslig och möjlig att borsta bort. Jag testade massvis av olika färger, bara för att upptäcka att den jag använder dagligen var den allra bästa, säger Anitha.
Med tanke på den stubbade manen, de fina färgerna och det lugna temperamentet, valde Anitha en fjording som modell. Det tog tre timmar att fullborda konstverket och den utvalda modellen skötte sig bra under hela proceduren.
- Jag hade faktiskt övat lite på en stackars häst i Motala, säger Anitha, så att jag hade en aning om hur lång tid det skulle ta.
Vi östgötar kan behöva en förklaring till vad kurbitskonst är:
- Kurbitsmålning är det som ibland kallas "dalamålning". Ett motiv, ofta bibliskt, ramas in av ett par blomsteruppsättningar, kurbitsar, berättar Anitha.