Lars får oss att provtänka

Djupare diskussioner om existentiella frågor förs sällan på sociala medier. Därför behöver människor träffas och samtala.

Leder samtal. Lars Sundberg, diakon och socionom från Norrköping, har filosofiska gruppsamtal på Mantorps bibliotek i vinter.

Leder samtal. Lars Sundberg, diakon och socionom från Norrköping, har filosofiska gruppsamtal på Mantorps bibliotek i vinter.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2017-02-17 06:00

Det menar socionomen och diakonen Lars Sundberg från Norrköping som just nu leder en serie samtal på biblioteket i Mantorp.

Och visst finns det ett behov. På det första samtalet, som hade temat frihet kom det 20 personer. På den här veckans träff, där man pratade om ensamhet, kom nio – ett lite mer praktiskt antal.

– Jag har en bestämd struktur på samtalet som vi följer, och vi håller på i 60 minuter, varken mer eller mindre, säger Lars Sundberg.

Han tycker att det är viktigt att ha en fast ordning på samtalet. En annan sak som är viktig är att alla deltar.

– Alla har något att säga. En del är blyga och försiktiga, andra vill gärna dominera. Jag leder mötet så att alla blir delaktiga i samtalet. Det är vanligt när människor träffas i grupp att någon dominerar och andra sitter tysta. Men det duger inte här, menar han.

Det krävs en hel del mod att gå och sätta sig i en ring av främmande människor och dela sina reflektioner om saker som ensamhet, rädsla eller falskhet. En del pratar mer generellt, andra öppnar sitt innersta. Men det finns inget rätt eller fel, menar Lars.

Av de nio som samtalade i måndags kväll på biblioteket i Mantorp hade sju varit med på de tidigare två tillfällena, två var helt nya. Lars försöker bjuda in alla i samtalet, på deras egna villkor – men att bara sitta och lyssna är inte avsikten.

– Syftet är att ge plats åt ett viktigt samtal. Det handlar inte om att komma fram till något. Vi vrider och vänder på begreppen. Någon pratar om självvald ensamhet. En annan betonar skillnaden mellan fysisk ensamhet och upplevd, säger Lars Sundberg.

Idén till att bjuda in till filosofiska samtal fick han när han själv var på konferens. Men frågan var vart han skulle vända sig med idén.

– Jag är ju diakon och kunde säkert ha fått låna ett församlingshem. Men jag avstod för jag tror att en kyrklig miljö kan skrämma bort vissa. Jag kontaktade Norrköpings bibliotek och det visade sig att de hade fått samma idé, men visste inte till vem de skulle vända sig.

Detta var 2014 och resulterade i det som fått namnet filosofiskt forum. Det har sedan spritt sig och Lars har haft samtalsserier i flera av länets kommuner. Samtalen i Mantorp kallar han ett försök. Folkuniversitetet och biblioteket samarrangerar.

– Jag tror att människor behöver få en möjlighet att "provtänka", att testa en synpunkt. Och då är det bra att bli lyssnad på och få respons i ett gruppsamtal, säger Lars Sundberg.

Nästa samtal på Mantorps bibliotek sker nu på måndag kväll och har temat "Falskhet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!