Kyrkorådet oenigt om vaktmästarna

Kyrkvaktmästarna i Mantorp ska likställas med övriga kyrkvakt­mästare i det nya storpastoratet.En process är inledd som genast skapade oenighet i kyrkorådet.

MANTORP2014-07-11 21:54

– Jag tycker inte om när folk blir överkörda. Det är att börja åt fel håll att ta ett beslut utan att först prata­ med kyrkvaktmästarna, säger­ ­Berith Greck Ånell (Vifolkalistan), Mantorp, som reserverade sig på kyrko­rådets junisammanträde.

Kyrkvaktmästarna i Vifolkaområdet/Mantorpsbygden arbetar efter löneformulär.

Ett slags betingsystem, där arbetet på framför allt kyrko­gårdarna är uppmätt och vaktmästarna ska göra vissa­ timmar med frihet inom den ramen.

I Mjölby, Boxholm, Skänninge och Ödeshög har anställningsformen sedan tidigare övergetts. Vaktmästarna­ arbetar istället på schema.

Den ordningen och en mer sammanhållen vaktmästarorganisation med arbetslag vill ledningen för Folkungabygdens pastorat införa även för Vifolkaområdet.

Kyrkoherde Fredrik Lennman hade föreslagit att kyrkorådet skulle ta ett inriktnings­beslut om att påbörja en sådan process. Kyrkorådet var med på noterna. I enighet beslutades­ att uppdra åt kyrkoherden att arbeta för ett avskaffande­ av löneformulärsanställningar.­

– Kyrkvaktmästarna i Vifolka trivs superbra med hur de jobbar idag. Det bästa med löneformuläret är att de känner ansvar för sin kyrkogård på ett sätt som kanske inte blir detsamma om de ska jobbas i arbetslag istället. Folk är lite rädda­ här ute för att det ska bli sämre, men det beror ju på hur arbetet på schema organiseras­ upp, säger Berith­ Greck Ånell.

Hon gick inte emot inriktningsbeslutet.

– Alla har varit inför­stådda med att kommer bli såhär som en följd av det nya pastoratet, säger hon.

Berith Greck Ånell kunde däremot inte ställa upp på förslaget att ge en arkitekt i uppdrag att se om vaktmästarna kan få omklädnad och dusch i Kyrkans hus. För uppdraget anslogs 10 000 kronor. Även Åke Utterberg (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan), Ödeshög, gick emot beslutet, men det vara bara Berit Greck Ånell som reserverade­ sig.

Hon hade flera invändningar och tycker att arkitekt­uppdraget ges alldeles­ för tidigt. Olika kommittér och utskott måste få arbeta färdigt med frågan först och vaktmästarna göras delaktiga.­

Berith Greck Ånell menar att om nya omklädningsrum byggs i Kyrkans hus, så kommer samtliga sex vaktmästare att ha två duschar och två omklädningsrum var, eftersom dessa faciliteter redan finns på samtliga ställen­ som det finns kyrkor i Vifolkaområdet. Dusch saknas visserligen i Herrberga, men det är ­enkelt att lösa.

Kyrkoherde Fredrik Lennman­ har semester och har inte gått att nå. Corren hade annars tänkt fråga honom om det varit några MBL-­förhandlingar om att centra­lisera vaktmästarnas bas till Kyrkans hus i Mantorp.

Karin Björkman, administrativt ansvarig i Folkungabygdens pastorat, vet dock besked. Det har inte varit några MBL-förhandlingar.

– Det finns inget konkret förslag att förhandla om. Det är inte frågan om att ­genom­föra detta här och nu. Det återstår att se om Mantorp blir bas. Det är inte utrett än, säger hon.

Arkitekt Lennart Arfwidsson har efter kyrkorådets­ beslut 10 juni redovisat på en skiss hur det skulle kunna gå att inrymma lokaler för dusch och ombyggnad i befintlig byggnad­ i Kyrkans hus, men annan verksamhet får då maka på sig.

Oklart om Kyrkans hus i Mantorp

Sedan länge finns ritningar på en tillbyggnad av Kyrkans hus i två plan med bland annat en ny kyrksal. Om tillbyggnaden bör genomföras eller inte är Mantorpsborna åsiktsmässigt splittrade i.

Kyrkopolitikern Berith Greck Ånell hoppas att det senare i år ska kunna bli ett offentligt möte dit alla får komma och ta del av information och säga sin mening.

Hon tror att det lokalt finns övervikt för dem som vill undvika en tillbyggnad.

Något beslut om tillbyggnaden är ännu inte fattat.

Det är inte ens lagt något förslag än av den lokala kommitté i Mantorp som tillsattes i våras för att närmare penetrera frågan.

Det nya storpastoratet trädde i kraft 1 januari 2014 och omfattar det som förut var fem andra pastorat, däribland Vifolka pastorat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om