Kyrkans kafé blev Mantorps träffpunkt

"Vi provar", sa kyrkonämnden när diakoniarbetslaget i Mantorp bad att få starta ett cafe´.Provet föll väl ut.Denna vecka 10-årsjubilerar Kyrkans kafé på markplanet i Kyrkans hus.

mantorp2003-10-07 04:36

-- Det här är unikt. Mig veterligt finns det inget annat pastorat i stiftet som har ett kafé som är vardagsöppet alla dagar året om, säger kyrkoherde Robert Carlin.

Han gillar det skarpt. Förstås. För han började sin prästbana som sjömanspräst i 15 år på olika platser runt om i världen och är då, om så inte uppfödd på bullar och småkakor, så i alla djupt rotad i uppfattningen att gemenskapen runt ett kaffebord är en oslagbar mötesplats.

Finns inget mer fik

-- Och ett kafé var ju vad som saknades här i Mantorp. Längre tillbaka hade vi två konditorier i samhället. kaféet har blivit en samlingspunkt, tycker Berit Karlsson, församlingsvärdinnan som stått för kaféet ända sedan början och som själv bakar allt som säljs.

Ibland hoppar Astrid Åkerblom in extra och dessutom finns det en hel bunt med godmodiga, förnöjsamma och glada pensionärer som på ideell basis hjälper till när det kör ihop sig, både med bakning och annat.

Och som också i ännu högre utsträckning hjälper till med soppluncherna i samma lokaler.

Ruth Carlsson är en av dem. Hon fanns med i går när jubileumsveckan inleddes med att dåvarande diakonen Ninna Grefbäck Aronsson, i dag bosatt och verksam i Linköping, kom på besök och berättade om hur det hela startade.

"Aldrig något gnäll"

-- Det är så roligt att arbeta i vårt diakoniarbetslag. Sammanhållningen är så bra och det är aldrig något gnäll, anförtrodde oss Ruth och konstaterade att det var fyra kvinnor runt kaffeborden denna festförmiddag som varit frivilligarbetare i ka-féet under alla tio åren. Förutom hon själv var det Mary Johansson, Inez Krisell och Maja Pettersson.

Ninna berättade att tanken vid starten var att kaféet skulle bli en samlingspunkt för alla åldrar och att priserna skulle vara låga så att alla fick råd att delta i gemenskapen. Och visst, alla åldrar söker sig hit, från förskolegrupper till pensionärer med mycket yrkesarbetande folk däremellan, inte minst sådan som jobbar tillfälligt i samhället på byggen och liknande.

När det gäller ungdomar är det dock lite sämre och en viss slagsida finns inte onaturligt åt daglediga pensionärer.

Räksmörgås

-- På morgonen är det mest stamkunder. Jag har ett gäng gubbar som ibland rycker i låset innan jag öppnat, säger Berit.

Hon nämner att det är i medeltal 20--25 besökare under de tre timmar som det är öppet varje vardagsförmiddag. På fredagarna stiger genomsnittet till 40 när det vankas räksmörgåsar.

I Berit Karlssons tjänst som församlingsvärdinnna ingår det också att ansvara för andra kaffearrangemang i Kyrkans hus än caféet. Räknas hennes lön in i kalkylen går kaféet inte ihop, men det är en förlust som de budgetansvariga tar med lätt hjärta.

-- Vi vill se det här som en diakonal insats. Vad jag vet har det aldrig varit någon av våra beslutsfattare i pastoratet som ifrågasatt den här satsningen. Det är inte att undras över. De har ju bara hört gott om den, säger Robert Carlin.

Jubileet firas med gratis tårta hela veckan. Vid upptakten i går underhöll Sven-Inge Carlsson med dragspelsmusik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om