Kommunen vill ha kameror på pendelstation

Politikerna i Mjölby vill sätta upp kameror för att minska brott vid Mantorps station. Frågan är inte ny, men nu blir det en formell ansökan.

84 brott har anmälts under fem år i anslutning till Mantorps station. Anmälningarna har dock kraftigt minskat de senaste två åren.

84 brott har anmälts under fem år i anslutning till Mantorps station. Anmälningarna har dock kraftigt minskat de senaste två åren.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2023-05-02 13:11
undefined
Det är främst cykelstölder, skadegörelse och bilinbrott som har anmälts. Enstaka ofredanden, hot och narkotikabrott har förekommit. Nu söker Mjölby kommun tillstånd för kameraövervakning på Mantorps station. Det kan även bli en ansökan om Skänninges pendelstation.

– Det var en het fråga i valrörelsen 2018, en period när det var väldigt mycket brott vid stationen. Men det har tidigare inte gjorts någon formell ansökan till länsstyrelsen, säger Tobias Josefsson (L) som sitter i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att ge kommundirektören i uppdrag att ansöka om tillstånd för kameror vid stationen och vid parkeringen på norra sidan. Han ska även kontakta privata aktörer för att samverka i frågan. Ett tredje uppdrag är att inleda motsvarande process även för Skänninges pendeltågstation. Uppdragen ska återrapporteras i höst.

– Det är parkeringen på norra sidan som haft mest problem med skadegörelse och stölder, säger Tobias Josefsson.

undefined
Många av brotten sker på pendelparkeringen vid stationen. Bilar utsätts för inbrott, skadegörelse och bensinslangning.

Det är en komplex fråga, menar han, där man måste göra en avvägning mellan att å ena sidan värna den personliga integriteten och å andra sidan se till behovet av trygghet och brottsförebyggande.

– Då anser vi att den senare vågskålen väger över, säger han.

Ett antal medborgarförslag har lämnats in om kamerafrågan. På Mantorpschatten har det varit återkommande inlägg om bus och brott på platsen. Kameraövervakning nämns ofta som lösningen. 2018 genomfördes trygghetsvandringar i Mantorp. Såväl allmänheten som trygghets- och säkerhetsutskottet och kommunfullmäktige var överens om kameror. Men någon formell ansökan gjordes inte utan man valde att försöka få en snabb hantering genom att be polisen sätta upp mobila kameror. Det fanns då ett pilotprojekt för detta, men Mantorp kom inte med i polisens satsning.

undefined
84 brott har anmälts under fem år i anslutning till Mantorps station. Anmälningarna har dock kraftigt minskat de senaste två åren.

Sedan dess har kommunen jobbat med den fysiska miljön, som att sätta upp bättre belysning och säkrare cykelställ.

För att få tillstånd behövs det statistik från polisen när det gäller brott.

– Mantorpsborna har rent krasst gett upp med att anmäla brott. Det upplevs som ingen idé att anmäla. Brott klaras inte upp för det finns inga kamerabevis. Det krävs anmälda brott för att få sätta upp kameror. Det är ett slags moment 22, säger Tobias Josefsson. 

Mellan 2017 och 2022 anmäldes 90 brott vid Mantorps station. Det var just 2018 som pikade med 34 brott. Det mesta handlar om småstölder, bilinbrott och skadegörelse. Enstaka personbrott finns, ett enda narkotikabrott. Den dominerande brottsrubriceringen är cykelstöld med 31 stycken på fem år. Åtta mopeder har anmälts stulna. Anmärkningsvärt är dock att mellan 2020 och 2022 har bara två cykelstölder anmälts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!