Juridiska turer efter rattfylla i krypfart

Hur lång tid ska ett körkort vara återkallat för en man som kört rattfull i krypfart inne på Mantorp Park? Den frågan ska nu Högsta förvaltningsdomstolen ta ställning till.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

MANTORP2015-07-07 20:00

Det var sent på natten under ett evenemang på Mantorp Park förra året som en 27-årig man körde sin bil omkring 300 meter på det inhängnade området. Mannen var alkoholpåverkad och Linköpings tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri.

Körkortet återkallat

I samband med händelsen beslutade Transportstyrelsen att återkalla mannens körkort i två år. Och det är här de juridiska turerna tar ordentlig fart.

Mannen överklagade Transportstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten och yrkade att återkallelsetiden skulle sänkas till sex månader. Mannen hävdade bland annat att han kört under försiktighet i krypfart inom ett inhägnat område med obefintlig trafik.

Förvaltningsrätten gick delvis mannens överklagan till mötes och sänkte återkallelsetiden till 18 månader. Men det fick både mannen och Transportstyrelsen att överklaga vidare till nästa instans, Kammarrätten.

Synnerliga skäl

Den domstolen ändrade domen och gick på Transportstyrelsens linje. Mannens körkort var återigen återkallat i två år.

Domen blir nu en fråga för Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen har kort meddelat att man ska pröva är om det finns "synnerliga skäl" att korta återkallelsetiden för mannens körkort.

Ola Fagerberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om