Intensiv start för nya rektorn

Hon lyser av entusiasm, Klämmestorpsskolans nya rektor Lena Rothman. Höstlovet har gjort henne gott fastän hon inte haft lov. Hon hade i stället arbetsro. Nu ska hon dessutom börja tänka. Har hon tänkt.

Lena Rothman, Klämmestorpsskolans nya rektor, menar att diskussioner om enskildheter har en benägenhet att skymma att både elever och föräldrar är nöjda med Mjölby kommuns grundskolor. Bild: MIA KARLSVÄRD

Lena Rothman, Klämmestorpsskolans nya rektor, menar att diskussioner om enskildheter har en benägenhet att skymma att både elever och föräldrar är nöjda med Mjölby kommuns grundskolor. Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto:

mantorp2002-11-05 08:48

Mjölby kommuns grundskolor har i höst fyra nya fast anställda rektorer.

Lena Rothman på Klämmestorpsskolan i Mantorp är en av dem. Lena Lundman (Egeby-skolan), Kerstin Stenqvist (Tro-jenborgsskolan) och Magnus Thor (Vifolkaskolan) är de and-ra.

Lena Rothmans anställning började 1 juli.

- Det är lite tidigt att säga hur det har gått. Det har varit så intensivt, säger hon.

Vi träffade Lena på skolan i förra veckan när elever och lärare hade höstlov. Fast för den skull ekade inte lokalerna av ödslighet. I skolan finns också fritidshem och där fanns lovlediga yngre elever.

Inte reflekterat

Lena Rothman gör klart på en gång att hon inte kan leverera några storståtliga svar på hur hennes nya jobb är.

- Det har varit jättemycket att göra, rent praktiskt, och mycket att sätta sig in i. Jag har inte hunnit reflektera över om det är svårt eller inte att vara rektor. Det har varit full fart från första början. Men jag har tänkt, att efter vecka 44 ska jag tänka lite...

Vecka 44 är höstlovsveckan, den just passerade.

- Jag ska reflektera, dra upp riktlinjer för hur jag vill jobba. Innan man känt in riktigt vad som är ens arbetsuppgifter gör man nog mer än vad man ska.

Hon vill inte fastna i något givet eller statiskt mönster.

- Jag hoppas att jag har fått ett kreativt och flexibelt jobb där den ena dagen aldrig blir den andra lik. Annars vill jag inte vara rektor.

"Urklämmig" rektor

Lena Rothman är inte bara klämmig, hon är "urklämmig". För hon har varit med på "Klämman" sedan skolan byggdes 1982. I 20 år har hon varit mellanstadielärare på den skola som hon i somras blev rektor för.

Att bli chef för tidigare jämställda arbetskamrater kan vara en grannlaga uppgift och tuff utmaning, men det kan också vara odramatiskt.

I Lenas fall verkar det vara det senare alternativet som rått. Möjligen delvis beroende på att kollegor peppade henne att söka tjänsten.

- Personalen här är kanon. Jag har upplevt stöd hela tiden och har inte behövt slå mig in i personalgruppen eller känt någon press att behöva visa mig duktig. Jag har känt mig trygg med personalen från första början och jag tror inte att jag ändrat mig som person bara för att jag fått en annan roll på skolan.

- Stämningen är bra, barnen är bra, och personalen tycker i allmänhet att det är kul att gå till jobbet.

Kommunens skolor bra

Lena blir riktigt engagerad när hon kommer in på hur det talas om skolor och hur det skrivs om skolor.

Hon anser att enskildheter, det må vara skolskjutsar, slagsmål eller bristande resurser, gärna skymmer det stora, det viktiga och helheten.

Och det är, tycker hon, att skolorna i Mjölby kommun är bra och att både elever och föräldrar i stort sett är nöjda.

Att det verkligen förhåller sig så menar hon att de så kallade brukarundersökningar som gjorts bland elever och föräldrar i årskurs 2 och 5 ger belägg för.

Som rektor på en förhållandevis liten skola (cirka 220 elever och drygt 30 anställda) har Lena ett något bredare spekt-rum av arbetsuppgifter än vad en rektor på en stor skola har.

Det ser hon inte som en nackdel.

- När man suttit djupt försjunken med tankearbete kan det vara skönt att gå ut och röja i ett förråd. Jag tror hjärnan är igång som bäst när det teoretiska blandas med det praktiska.

Månar om sexorna

Rektor Rothman har sina käpphästar. En är ett väl fungerande elevråd. En annan är att den äldsta årskullen på skolan ska få känna sig lite extra betydelsefull.

- Bra sexor är guld värd för stämningen på skolan och i år har de engagerat sig bra. De har målat båten på skolgården och lagat cyklar åt fritidshemmet. Och varje nyanställd på skolan får två sexor plus en vuxen som fadder.

- Sexorna får ta på sig ett särskilt ansvar, men de ska då också få känna att deras åsikter väger lite tyngre.

Lena har inte gått någon rektorsutbildning, men får hon chansen tänker hon ta den.

- Det är en sak att leda barn och ungdomar, en annan sak att leda vuxna, förenklar hon skillnaderna i att vara lärare och rektor.

Inte på lärarrollen

I nästa andetag understryker hon att hon fortfarande har mycket kontakter med eleverna.

- Jag sökte inte rektorstjänsten för att jag var trött på att vara lärare. Mitt intresse för pedagogiska frågor och barns sätt att lära behåller jag och kan jag fortsätta att arbeta med som rektor, om än på ett mindre direkt plan. Det var dags i livet att göra något nytt. Därför blev jag rektor och att bli rektor kändes som både nytt och spännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om