Honung ska vara ren honung

Efter den 31 januari får inte SBR:s Honungsförmedling AB i Mantorp saluföra sin matlagningshonung. Såvida man inte ändrar etiketten.

Mantorp2004-12-09 05:44

Länsstyrelsen har upphävt miljönämndens beslut från i våras där SBR:s märkning av produkten godkändes.

När produkten lanserades förra hösten gick den under benämningen "Matlagningshonung", vilket resulterade i anmälningar från bland annat Biodlingsföretagarna.

Miljönämnden i Mjölby kommun godkände i mars den nya beteckningen "Svensk flytande honung med extra fruktos för matlagning". En märkning som länsstyrelsen nu förbjudit företaget att använda.

Extra fruktos

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter får inga livsmedelsingredienser tillföras om produkten saluförs som honung.

Fruktos är en naturlig ingrediens i all honung. Svenskodlad honung kan inte vara flytande, om inte extra fruktos tillsätts. Naturligt flytande honung finns dock och importeras bland annat från Ungern och USA i takt med att den blir allt populärare som ingrediens i matlagning.

Vulseledande

Länsstyrelsen anser att beteckningen är vilseledande då konsumenten skulle kunna tro att det är fråga om honung med en naturligt extra hög halt av fruktos.

-- Ett lika välkommet som självklart beslut, säger Erik Björklund i Kisa Biodlarförening.

-- Vi är måna om att honung ska vara honung och tillsätts något ska det inte heller kallas honung. Sockerlösning med smak av honung kanske kan vara ett namnalternativ i det här fallet.

SBR:s Honungsförmedling AB anser att det klart och tydligt framgår av den godkända etiketten att det är fråga om en blandprodukt där honung ingår samt att extra fruktos tillsatts.

Corren sökte under onsdagen utan framgång företagets vd Rolf Månsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om