Det är inte en särskilt prestigefylld utmärkelse som en honungsprodukt från Svensk honungsförädling i Mantorp riskerar att få. Bland 184 nominerade produkter har den ekologiska blomsterhonungen utsetts till en av fem finalister till antipriset Årets matbluff 2020. Orsaken är, enligt juryns nominering, att det är lätt att tro att honungen är svensk trots att den är importerad från Kuba. Företagets logga är blågul och det är inte förrän man vänder på flaskan som man kan se varifrån honungen kommer. Det finns dock också en liten märkning på framsidan om att honungen kommer från Icke-EU-jordbruk.
– Många fattar snabba beslut när de handlar och tror att det är en svensk produkt de ser i hyllan när de ser den blå-gula märkningen, säger Ivar Nilsson, redaktör på den ideella konsumentföreningen Äkta vara som arbetar för att motverka matfusk.
Anders Nygårdh som är operativ chef på Svensk honungsförädling i Mantorp tillbakavisar i ett mejl kritiken som han anser bygger på en del sakfel. Han skriver att företaget "aldrig haft några intentioner att lura våra kunder, vi gör årligen ett stort antal analyser på våra produkter för att säkerställa kvalitén. Vi är stolta över våra produkter och vårt företag så påhopp likt detta känns bara tråkigt.”
Att företaget importerar en del honung beror på att svensk honung är en bristvara, något som ordföranden för Sveriges biodlares riksförbund, Monica Selling, skriver under på. De länder som Mantorpsföretaget importerar sin honung från är inga lågprisländer, enligt Nygårdh, och ekologisk honung finns det väldigt lite av i Sverige. När det gäller loggan har den funnits med nästan under alla de 50 år som Svensk honungsförädling samlat in, förädlat och packat honung.
Det är sjätte året som antipriset Årets matbluff utses. För att en produkt ska kvala in som bluff behöver den inte vara vilseledande på ett olagligt sätt. I stället räcker det med att kunder känner sig lurade. Under 2020 var det rekordmånga produkter som nominerades, 22 fler än året innan. Efter en genomgång valdes de fem finalisterna ut. Konkurrenterna är en smördeg som inte innehåller smör, en cider med tveksam marknadsföring på flaskan, en hamburgerdressing och en nötmix där honung också florerar på ett tveksamt sätt.
Vem som ska få antipriset beror på hur allmänheten röstar. Röstningen pågår till och med måndag och på onsdag utses "vinnaren".