Hon bygger ovanligt B&B för fyrbenta vänner

En familjetragedi fick Alexandra Berthagen att vilja förverkliga en dröm. Nu byggs ett gammalt sädesmagasin om till ett nytt Bed & Breakfast med sovplatser för både häst och hund.

Mantorp 21 september 2019 18:00

Planerna är fortfarande lite hemliga, men har grott ett tag. Beslutet att våga satsa och göra verklighet av drömmen kom efter att Alexandra Berthagen förlorade sin lillebror i en hjärtinfarkt för två år sen.

–  Det förändrade mig något kolossalt. Då kände jag att jag har faktiskt ett liv och jag måste göra sånt som jag vill göra, säger hon.

Gården Fiestad Fogdegård utanför Mantorp bär på en lång historia, så också det gamla sädesmagasin som nu förvandlas till tre rum med sex bäddar, kök och två badrum. Men rummen är inte bara avsedda för tvåbenta gäster.

– Tanken är att man ska kunna ta med sin hund eller häst och sova. Det kommer att finnas hundburar att låna om man vill, men jag vet ju att många vill ha sin hund i sängen så det får man. Badrummen byggs så att det ska vara lätt att gå rakt in i duschen med hund utifrån och det kommer att finnas särskilda handdukar.

– Många har ju varit misstänksamma till det här med hund, men jag har en plan för hur det ska kunna hållas fint, tillägger hon.

I stallet kommer det kunna erbjudas boxar för totalt tio hästar. Affärsidén bygger på att hästägare som tränar eller tävlar i området, till exempel på travbanan i Mantorp, här ska kunna bo tillsammans med sina djur. Något som det enligt Alexandra finns en stor efterfrågan på.

– Hela idén föddes faktiskt i samband med att en kvinna frågade efter en box natten före en tävling. Ägarna själva hade tänkt att sova i transporten, men så började det ösregna och jag gjorde i ordning det lite enkelt för dem i drängstugan så att de i alla fall fick komma in under tak.

Varje rum i magasinet kommer att ha namn efter personer som en gång bott på gården. Flera av de barn som växte upp här under 1930-talet har hälsat på och berättat om gårdens historia. Det blir mamma Ediths romantiska rum, tant Teas kammare och ett blått som länge stod namnlöst.

– Jag hade valt en blåblommig tapet och skulle några veckor efteråt bara titta vad tapeten hette. Då stod det "Waldemar" på baksidan – samma namn som ett av barnen som bodde här hade, så då blev det ju självklart. Det är som att de är med mig på något sätt i det här.

En hälsning från svunna tider fick också familjen när torpargrunden tömdes. Skor, porslin, bakformar och jordgubbar på konserv. Alexandra är hemlighetsfull, men säger att hon klurar på "det lilla extra" för kommande gäster när fynden kommer på tal.

– Men det sparar jag till gästerna att få upptäcka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa