Här tvingas 20 av 24 barn stanna hemma

När förskolebarnen är sjuka passar personalen på att gå till frisören. Och visst har det blivit en hel del frisörbesök på Förskolan lekstugan i veckan, då endast fyra av totalt 24 barn varit på plats. "Det här är verkligen extremt!", säger förskolechefen.

"A, B, C..." 4-åriga Kian lägger alfabetspussel i lugn och ro.

"A, B, C..." 4-åriga Kian lägger alfabetspussel i lugn och ro.

Foto: Julia Djerf

MANTORP2019-01-25 13:00

Nu är den här – tiden då många ligger utslagna med hög feber och i vissa fall influensa. En lapp på grinden till Förskolan lekstugan i Mantorp avslöjar att barnen som är på plats är få. "Idag är alla på Storstugan" står det. Lappen plockas bara fram när de två avdelningarna tillfälligt slås ihop. Som nu, när barnen som är friska är näst intill lika många som antalet pedagoger.

– Så här års är det inte ovanligt att några barn är borta, men det här har vi aldrig varit med om, säger förskolechefen Ann-Cathrine Hörberg och skakar på huvudet.

Just den dagen när vi hälsar på, är det sex barn på plats. Tidigare i veckan stängdes hela småbarnsavdelningen på grund av feber, förkylning och hosta. Några barn har kommit tillbaka någon dag för att sen gå hem med feber igen.– Det är nästan värre än magsjukan som gick här i höstas.

Visst saknar flera av barnen sina vänner i lekarna, men inget ont som inte för något gott med sig. När gruppen är så liten, har de barn som varit friska fått ta ut svängarna lite extra.

– Vi har möblerat om, gått på upptäcksfärd och kollat på tåg och gamla hus och så har vi påbörjat ett bygge av en sagohörna. Det hade aldrig gått med full barngrupp.

Femåriga Alissa tycker att det är lite lyxigt att få ha fröknarna för sig själv lite mer än vanligt.

– Vi har fått leka frisör! säger hon och fortsätter:

– Man ska faktiskt inte äta snö, för då blir man sjuk. Det gjorde jag en gång. Då fick jag slemlösande.

Januari och februari är de månader på året då influensan brukar slå till som hårdast.

– Vi ser att influensan är på ingående här nu, men än har vi inte märkt av den så mycket, säger BVC-sköterskan Linda Glans som också tar emot många samtal till vårdcentralen i Mantorp.

– Mot influensasymptom är det inte så mycket vi kan göra mer än att rekommendera febernedsättande och att man försöker få i sig mycket vätska. En influensaperiod märks oftast först senare hos oss, när det har gått en tid och patienter frågar efter hostmedicin eller behöver VAB-intyg för att vara hemma längre.

Vad kan man göra själv för att undvika smittan?

– Tvätta, tvätta, tvätta händer. Sen behöver man inte hänga på ett köpcentra en lönehelg om man inte måste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om