– Jag hade för lite att göra när jag tjänstgjorde på isbrytaren på Nordpolen. Så jag skrev en bok, berättar Rickard Ånell.
Boken som han skrivit heter ”Handbok i resemedicin”.
Rickard Ånell är läkare och specialist i ortopedi. Han är anställd inom försvaret. Där är han specialiserad inom flyg och dykmedicin. Men det var när han jobbade för Svenska Polarforskningssekretariatet han bestämde sig för att skriva boken för att vägleda resenärer i sjukvård på egen hand.
Rickard Ånell har sedan många år utbildat personal inom försvaret, myndigheter och medieföretag i ATT – Advance Assessment and Treatment of Trauma. De får då kunskap i hur de själva kan ingripa ifall de skulle råka ut för en olycka.
– Det spelar större roll vad din kollega gör på plats än vilken läkare du träffar på akutmottagningen. Då kan det vara försent, säger Rickard Ånell.
LäkarväskaDet började för några år sedan i liten skala med att han packade väskor till försvarets anställda som skulle på utlandstjänstgöring. Sedan började de höra av sig även när de skulle resa privat. Då kom idén till sjukväskan.
Det företaget sköter nu hans fru Tina. En sjukväska, personligt anpassad beroende på vilket land man ska åka till och vad för uppdrag man har.
Två herrar som en gång i tiden gjort värnplikten tillsammans ville sammanstråla igen genom att åka till Nordpolen på skidor. De ringde då till Rickard Ånell för att få information före resan och en sjukväska men också för att skapa en kontinuerlig telefonkontakt via satellit med Rickard.
Spricka i isen– Vi hördes av regelbundet. Och när de föll ner in en spricka i isen och fick lunginflammation hörde de av sig till mig och fick vägledning.
Numer har Rickard en service där företag och personal kan ringa honom dygnet runt för rådgivning.
– Jag har några journalister som ringer mig då och då. Bland annat när de varit i Tahiti, Japan och Syrien.
Numer har Rickard Ånell ett team på 15 läkare knutna till sitt företag för rådgivning och utbildning.
Rickard Ånell har själv tjänstgjort och rest mycket som läkare. Bosnien, Etiopien, Tanzania, Zanzibar, Namibia, Afghanistan och USA är några av länderna.
I juletid för några år sedan ringde ett företag från Etiopien. Deras anställda vägrade arbeta. En av deras arbetskamrater hade blivit biten av en mamba. Arbetarna var rädda för att de också skulle bli ormbitna.
Rickard Ånell köpte upp Sveriges halva beredskapsförråd av serum och åkte till Etiopien på juldagen.
– Tanken med boken är att den ska vara enkel och tydlig. Den ska vara en hjälp att veta när man ska och inte behöver söka läkarvård, tycker Rickard Ånell.
Vem behöver boken?
– Jag tror den ska passa alla som är utlandsresenärer som inte bara ska sitta på hotellet, säger Rickard Ånell.