"Gränsen är nådd för längesen"

Krossade rutor, vandaliserad busskur, förstörda lyktstolpar och hot mot personal. De senaste veckorna vid Depot Mantorp har det varit extra stökigt, men nu diskuteras flera åtgärder för att komma till rätta med problemen.

"Vi diskuterar kameraövervakning, bommar, staket och betongsuggor på parkeringen", säger centrumledaren Thobias Lindqvist.

"Vi diskuterar kameraövervakning, bommar, staket och betongsuggor på parkeringen", säger centrumledaren Thobias Lindqvist.

Foto: Julia Djerf

MANTORP2019-02-28 19:01

– Det är jättetråkigt, det är inte okej för fem öre. Gränsen nåddes långt innan jag kom hit, det är bara ingen som har agerat tidigare, säger centrumledaren Thobias Lindqvist.

Han är ny på tjänsten sen i somras och har svårt att jämföra hur läget sett ut över längre tid, men Thobias Lindqvist upplever de senaste två månaderna som stökigare än vanligt och kontakten med vaktbolaget i samband med helgerna har varit tät – särskilt de senaste veckorna. Vi har tidigare berättat om den omfattande skadegörelsen mot det gamla växthuset intill Depot Mantorp. Totalt krossades där glas för uppemot 100 000 kronor. Busskuren i utkanten av parkeringen har också vandaliserats – glaskrosset är borta men några nya glasväggar har inte kommit upp. Lyktstolpar på den stora besöksparkeringen har saboterats, men det har också skett flera incidenter inne på köpcentrat. Enligt uppgifter från centrumledningen har en anställd fått ta emot hot och kränkningar. Någon ska ha dragit ner byxorna och visat rumpan och någon ska ha hotat med att tända eld på den utsattas hår. I samband med händelserna avvisades en grupp i yngre tonåren från fastigheten.

– Jag har varit i kontakt med både polis, föräldrar och skolor i området, säger Thobias Lindqvist. Jag tycker det är viktigt att föräldrarna får reda på vad barnen gör innan det spårar ur totalt.

Samtalen har lett till att några barn med föräldrar kommit och bett om ursäkt. Nu övervägs också åtgärder för att få bukt på oroligheterna utomhus.

– Vi diskuterar allt från kameraövervakning till att sätta upp bommar och staket runt hela parkeringen. Vi funderar också på hur vi kan få ner hastigheterna, till exempel genom att placera ut betongsuggor eller liknande.

Åtgärderna från centrumledaren är också något som välkomnas av polisen.

– Absolut, vi skulle gärna lägga tid och ork på annat än att kontrollera störande körning och skadegörelse, säger Björn Borg, gruppchef för lokalpolisområde Motala (där Mantorp ingår).

Från de senaste veckorna finns det ett antal polisanmälningar gällande skadegörelse vid Depot Mantorp och i samband med den mot växthuset genomfördes en brottsplatsundersökning.

– Vi vet att det har varit en ökad aktivitet vid Depot och vi är på plats kvällar och helger när vi har möjlighet. Vi har haft en ökad närvaro där sen någon gång före jul.

Det tycks till i sociala medier att polisen inte har tid att prioritera Mantorp, vad säger du om det?

– Det gör vi och jag skulle vilja uppmana folk att alltid höra av sig om det är nåt. Får vi inte veta när det sker saker så kommer vi aldrig komma rätt eller kunna ta någon på bar gärning.

Björn Borg trycker också på att det inte går att koppla den motorburna ungdomen direkt till den senaste tidens skadegörelse. Han säger också att körandet på parkeringen drar till sig både barn och ungdomar från närområdena.

– Våra kontroller visar på Boxholm, Ödeshög, Linköping, ja till och med Nyköping ibland.

Centrumledaren Thobias Lindqvist menar att ungdomarna gärna får vistas i och utanför köpcentrat om de visar att de kan sköta sig.

– Det är i grunden bra grabbar och bra tjejer, men de triggar igång varandra. Vi vill bara att de ska förstå att det handlar om stora summor pengar, pengar som vi skulle kunna lägga på annat – till exempel sponsra ungdomslag på orten eller liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om