Sara Ax Fahlén och maken Victor är arga på kommunen som de inte tycker har gjort något sedan förra översvämningen för två år sedan.
– De säger nu att det inte finns något att göra, säger Victor.
– Avloppsledningarna är underdimensionerade. När det regnar mycket kommer det upp i golvbrunnarna, säger Sara.
Vi träffar dem ute på gatan där de lastar ännu en släpkärra mad saker som är utom räddning. Grannarna Sören och Mia ansluter.
Sören berättar att de var de första i området som ringde räddningstjänsten sent i lördags kväll. Jordfelsbrytaren slog av strömmen och vatten bubblade upp ur golvbrunnen.
– De kom och länspumpade. Sedan slutade de och åkte till en annan adress. Troligen var det då det steg upp hos grannarna, säger Sören.
– Vi hade två egna pumpar igång, ändå steg vattnet till 15 centimeter på källargolvet, säger Sara.
Ett tiotal hus på Ubbarpsvägen och Hargsvägen i Mantorp är drabbade. Villorna med källare ligger lågt. Dagvatten hade ingenstans att ta vägen, diket mellan husen var mättat. Det ledde till att avloppsvatten och dagvatten trängde upp.
– Efter förra gången trodde vi att problemen var lösta, säger Sara.
Sedan dess har de lagt in heltäckningsmatta i ett rum och parkettgolv i ett annat för att få det mer ombonat i källaren. De måste rivas upp nu. Allt löst bäras upp en trappa. Massor måste slängas. Försäkringsbolaget har beställt en inspektion av en saneringsfirma.
Sara berättar att kommunen undersökte och filmade avloppsledningarna efter den förra översvämningen, men några åtgärder mot att det händer igen har inte gjorts.
– Man kan installera en backventil i sitt avlopp, och det ska vi göra, men det flyttar bara problemen till grannen som inte har en sådan ventil, säger Victor.
De tycker att ansvaret ligger på kommunen. Victors och Saras hus är från 60-talet, Sörens och Mias är ännu äldre. Sedan dess har området byggts ut i omgångar. De senaste villorna runt 2010 på Idrottsvägen. Kommunen har stora planer för utbyggnad på samma sida järnvägen. Förskola, LSS-boende, skola, centrumbebyggelse och mycket mer bostäder.
– Hur kommer det bli då om dräneringen inte funkar, undrar de.
På tisdagen la Sara och Victor ut på Facebook att de ville skänka bort sina uterumsmöbler för att kunna få plats där med det som kan räddas från källaren. När vi kommer på eftermiddagen ligger möblerna på kärran i väntan på transport till ÅVC i Hulje.
Magnus Johansson är driftchef för VA-nät på Mjölby kommun. Han säger att det är oturligt att problemen uppstår just nu, under semestertid, när kommunen är underbemannad och det är svårt att få tag i både fordon och folk.
– På Ubbarpsvägen har vi byggt om en del i ledningsnätet men bevisligen har det inte räckt.
Varför var ni inte mer förberedda?
– Vårt VA-nät är dimensionerat utifrån vissa krav. Det här var ett långvarigt regn som har gjort marken mättad.
Vad behöver göras?
– Det ska finnas rinnvägar för vattnet. Vi kan inte dimensionera för att allt vatten ska gå via VA-ledningarna i alla situationer. Vi behöver ha ytor där vattnet kan förvaras så länge. Där behöver vi göra mer eftersom det kommer fler och intensivare regn, säger Magnus Johansson.
Dessutom måste man förhålla sig till lagstiftning, menar Magnus. Man får inte lägga vatten på någon annans mark, till exempel.
– Ansvaret ligger på kommunen. Men det är komplext, det är många som delar på ansvaret, säger Magnus Johansson.