Det krävs för att bygga multiarenan

Drömmarna är storslagna, men finansieringen av en ny multiarena på Mantorptravet är långt ifrån klar. 15-20 miljoner fattas och än finns ingen tidsplan för när en multiarena med förlängd travbana skulle kunna bli verklighet – om den blir det.

Den gamla entrén till Mantorptravet har varit med ända sedan starten 1965, men rivs nu för att skapa en bättre infart för större hästtransporter.

Den gamla entrén till Mantorptravet har varit med ända sedan starten 1965, men rivs nu för att skapa en bättre infart för större hästtransporter.

Foto: Julia Djerf

MANTORP2019-02-11 08:00

– Läget just nu är att vi håller på att dra upp riktlinjer för vad vi ska satsa på. Vårt uppdrag är travsporten, men sen är det ju också att skapa förutsättningar för hästsport överhuvudtaget. Det är ju det som hela multiarenasatsningen handlar om, säger Mantorptravets arenachef Linda Nordvall.

Två månader in på nya jobbet som arenachef har hon svårt att ge några tydliga besked om planernas andra etapp. Den första etappen är färdig när det gäller nya ridbanor, den investeringen landade på ungefär 4-5 miljoner kronor. Nästa steg, som innebär att anlägga en ny islandshästoval på travbanans innerplan, är enligt arenachefen mer rimlig ekonomiskt jämfört med steget därefter, planerna på förlängning av travbanan. Som vi tidigare berättat handlar det om en förlängning från banans 1000 meter till 1200 meter, vilket skulle göra banan Sverigeunik. Men, med tanke på den saknade finansieringen, är den delen i nuläget högst oklar.

– Det går åt en himla massa pengar. Om vi ska förlänga travovalen så handlar det ju inte bara om den utan det tillkommer också teknik, logistik och belysning. Vi skulle till exempel behöva byta ut all belysning till LED och byta stolpar och det är en väldigt kostsam historia. I nuläget har vi inga löften om pengar till den stora delen.

Mantorptravet genomgår just nu en modernisering både invändigt och utvändigt. De gamla spelborden där gästerna tidigare skapat sina travrader ända sen 90-talet har forslats bort och kommer redan inför måndagens tävlingar att ha ersatts med digitala ATG-platser som uppdateras med senaste nytt online. I julas sattes det också upp en ny storbildsskärm på innerplan.

Den gamla blå träentrén på områdets norra sida har stått oanvänd som gästingång de senaste tio åren och har varit i väldigt dåligt skick. Nu rivs entrén, som har anor från starten 1965, och ett nytt staket och nya grindar kommer att sättas upp. Tanken är att större hästtransportfordon ska kunna komma den vägen när det är tävlingar. Innanför grindarna görs det plats för en större parkering.

– All logistik för att träna och tävla ska finnas här. Vi vill verkligen satsa på att bli en mötesplats för både travsport och hästsport. Vi har ju enormt stora ytor och därmed också möjligheter att ordna med mycket, som konferenser och event. En dröm är också att kunna anordna hopp-SM inom en snar framtid, säger Linda Nordvall.

Det här året satsar Mantorptravet på att tillsammans med ridklubbarna i Östergötland anordna ridtävlingar och redan är mycket bokat. Första tävlingendrar igång i april och sen rullar det på fram till september.

I december förra året, strax innan Mantorptravets nuvarande arenachef tillträdde sin tjänst, hoppades Östergötlands travsällskaps ordförande, Åsa Waern, att multiarenan skulle stå klar till 2020.

Hur ser tidsplanen ut nu?

– Det finns ingen tidsplan, utan vi måste börja med pengarna. Det är helt beroende av finansiärer och vi behöver kolla på vad det i så fall kommer att ge.

Kan det finnas anledning att revidera planerna?

– Ja, absolut, så kan det vara. Det här är ju en vision, sen om vi kommer att nå hela vägen dit är inte säkert. Nu får jag väl en smäll på fingrarna för att jag säger så, skrattar Linda Nordvall, men sen blir hon allvarlig.

– Vi måste titta på alla möjligheter för att Mantorps travbana och hästcenter ska utvecklas och finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!