Mycket utförligare svar har inte Jörgen Pihl, 23 år, från Önnebo. Han provar på att åka rally i Tomas Kjellgrens lysande gula Volvo.
-- Jag har åkt en enda gång förut, säger Jörgen Pihl. Det är kul, farten, vet du!
Tomas Kjellgren själv håller med.
-- Rally är omväxlande. Det är roligt att köra. Farten, spänningen … Jag har det väl inpräntat hemifrån. Pappa har kört rally i säkert 30 år.
Det är prova-på-dag på Mantorp Park. Östergötlands bilsportförbund har samlat en massa ideella krafter och erbjuder ungdomar att testa en eller flera av elva olika motorsportgrenar.
Vid racingen är det lång kö. Här får vem som vill åka med några varv i bilarna.
Johannes Pettersson är förväntansfull.
-- Jag har provat förut, säger han. Det är kul, det går så fort. Min pappa har en stor bil, radical racing heter det som han kör, och så ska vi köra carting här i dag. Och jag vill prova dragracing också. Jag ska köra Formel 1 när jag blir stor. Vad som krävs? Träning. Och pengar.
Det är ofta så i motorkretsar. Intresset går i familjen, så att säga. Farfar körde rally på sin tid, pappa kör racing och sönerna fräser fram på cartingbanan.
-- Det är en viktig anledning för oss att ha prova-på-dag på Mantorp, säger Elisabeth Larsson i Östergötlands bilsportförbund. Vi hoppas kunna locka nya deltagare. Motorsport kräver en del engagemang från föräldrarna, det kräver skjuts och det kostar en del.
-- Det är inte dyrare än sporter som hockey och ridning, invänder Lotta Brander som också varit med och planerat dagen. Det finns billiga klasser i alla grenar. Fast visst måste föräldrarna vara med på noterna.
I Östergötland är det inte någon större brist på juniorer. I carting och folkrace, de billigaste grenarna, är tillväxten god.
-- Vi är duktiga på utbildning i Östergötland, bäst i Sverige, faktiskt, säger Anders Svensson. Minst en gång varje månad anordnas licensutbildning i varje gren.
Det är inte bara söner som fräser fram på motorbanorna. Tjejer sysslar också med motorsport. Vid rallybilarna står hela damlaget från Kisa BK och ska prova på.
Madeleine Jonsson, 16, drar iväg på asfalten. Hon har aldrig kört bil förut, men det går ändå bra. Framåt. Bakåt går det inte alls. Efter några skuttiga försök tar mer erfarna Ramona Lindblom över ratten och backar tillbaka.
-- Jo, säger Madeleine när hon skrattande kliver ur bilen, det var enklare framåt än bakåt. Det var nåt med kopplingen där. Det här var en bra början på övningskörningen …
Ramona Lindblom kör själv folkrace. Hon spelar också fotboll i Kisa BK och när damlaget skulle hitta på någon månadsaktivitet var prova-på-dagen självklar.
En annan tjej står borta vid racingbanan. Det är Helena Larsson, ursprungligen från Linköping. Hon kör S 60 Challenge från och med i år, ensam tjej bland alla förarna. Hon är en av dem som lånar ut bil (och sambo, Fredrik Häger som kör den när hon inte gör det själv) denna dag.
-- Tjejer kan vara väl så duktiga som killar på att köra, säger hon. De kör lite mjukare, så bil och däck håller längre.
Och förmodligen värvades en och annan motorintresserad tjej eller kille denna dag. Till exempel Erik Stenlund, nio månader, såg väldans intresserad ut där han satt och kollade sina farbröder (i tio-tolvårsåldern) susa runt på cartingbanan. Det är så intresset börjar i motorkretsar.