Det är inte bara de som är bra i ämnet. Hela klass 8A på Vifolkaskolan i Mantorp har tagit sig till semifinal i tävlingen.
– Hittills har klassen jobbat gemensamt i två provomgångar. Vi fick åtta uppgifter att lösa tillsammans, berättar Einar Ekström Wärnström.
De första uppgifterna var enkla men svårighetsgraden ökade och allt var på tid så de fick dela uppgifterna mellan grupper i klassen. När det var klart skickade deras lärare Carina Jungmalm in svaren till tävlingsledaren. Det gick bra, även om ett slarvfel kostade dem fem poäng.
– I semifinalen är det annorlunda. Vi ska göra en utställning och en muntlig presentation av den. Plus ett nytt åttadelat prov, berättar Anna-Lisa Lundqvist.
De fyra åker till Stockholm den 20 till 21 april och tävlar tillsammans med Carina.
– Lite läskigt, men spännande.
Specialuppgiften håller de på med just nu. Det är lite bråttom, ändå håller de på både på mattetimmarna och andra lektioner, på håltimmar och till och med en del hemma på fritiden. Uppgiften handlar om ellipser – i matematiken, i naturen och konsten. Var hittar man sådana, om inte i rymden?
– Så det är inte bara att sitta och räkna tal och siffror. Vi gör modeller i träslöjden och så håller vi på och skriver ut med en 3D-skrivare, berättar Anna-Lisa.
– Man skulle hitta ellipser i samhället och då valde vi solsystemet, säger Tilde Nilsson.
NO-läraren Carina Jungmalm berättar att 8A är en klass med ovanligt många duktiga elever i just matte. Och framför allt är de intresserade och engagerade i matematik. Då undrar man ju hur det är i andra ämnen.
– Vi är ganska duktiga i alla ämnen, förklarar Anna-Lisa.
Både hon och Einar säger att de räknade tal redan innan de började skolan.
– Det gjorde inte jag. Men jag blev intresserad när jag kom till skolan och hade lätt för det, säger Tilde.
Matte handlar mycket om struktur menar de. Om man lär sig en formel till provet utan att förstå den så fastnar den inte till efteråt.
– Att ha pluggat in en metod utan att förstå den gör att man blir frustrerad. Men om man förstår kan man plocka fram formeln till nästa prov, säger Anna-Lisa.
I semifinalen ska de tävla mot lag från Lund, Uppsala och Stockholm. Men även från mindre orter som Värnamo och Härryda.
– Det känns bra, men lite nervöst. Vi vet ju inte hur bra de andra är, säger Anna-Lisa.