Buller från Mantorp Park: "Påverkar folkhälsan"

Läkaren Johan Lindgren och psykologen Hannah Linnros är trötta på bullret från Mantorp Park. Nu hoppas de få gehör från kommunen.

Hannah Linnros och Johan Lindgren har varit grannar i många år. Nu har de beslutat sig för att samarbeta kring frågan om Mantorp Park.

Hannah Linnros och Johan Lindgren har varit grannar i många år. Nu har de beslutat sig för att samarbeta kring frågan om Mantorp Park.

Foto: Emilia Rosén

Mantorp2021-09-08 06:00

Johan Lindgren och Hannah Linnros är båda bosatta i Viby strax utanför Mantorp. Till motorbanan Mantorp Park har de någon kilometer, något ingen av dem kände oro inför när de flyttade dit för 20 respektive 9 år sedan.

Idag känner de annorlunda.

–Att buller skulle störa så mycket som det gör hade jag inte en tanke på. Sånt hanterar vi ju i Sverige med våra riktlinjer. Eller det trodde jag i alla fall, säger Hannah.

Motorbullret är där konstant mellan 8 och 17 på vardagarna, menar Johan.

– Jag som jobbar inom vården och har oregelbundna arbetstider blir störd när jag försöker sova på dagarna. Det är en stor stress, förklarar han.

Men det är inte bara på vardagarna de störs av ljudet. Även på helgerna uppstår frustration.

– Det är aktiviteter i princip varje helg. Ofta är det inte bara motorljud utan också hög musik på kvällarna. Det finns ingen tid att varva ner, säger Johan.

undefined
Både Hannah och Johan är trädgårdsintresserade och vistas gärna utomhus, men upplever att en stor del av trädgårdglädjen försvinner när den ackompanjeras av ljudet från motorbanan.

Både Hannah och Johan har tidigare försökt lyfta bullerfrågan till Mjölby kommun, men har inte upplevt att det funnits något intresse för ämnet. I år provade de en ny väg.

– Jag har en vetenskaplig bakgrund och tänker automatiskt "Vad finns det för forskning? Finns det någon information som kan få politiker att förstå?", berättar Hannah.

Sagt och gjort. I juli skickade de in en rapport till kommunen, där de med grund i aktuell forskning, bland annat från Folkhälsomyndigheten 2019, beskrev bullrets effekt på folkhälsan.

– När ljudet hela tiden varierar så mycket som det gör så blir det väldigt svårt att ignorera. Det påkallar din uppmärksamhet om och om igen. Det gör att kroppen hamnar i ständig stress, förklarar Hannah.

– Även om man kanske inte upplever att man stressar så är det hela tiden ett oönskat ljud som man inte kan fly ifrån. Det påverkar kroppens stressystem, fortsätter Johan.

Hannah förklarar att bullerrelaterad stress i längden kan påverka folkhälsan i området, bland annat genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. I förlängningen kan den extra stressen också leda till fler och längre sjukskrivningar.

– Sen påverkar det välbefinnandet. Man mår inte bra, man kan inte njuta av livet i hemmiljön, lägger Johan till.

undefined
Förhoppningen med rapporten är att den ska väcka intresse hos kommunen. "Vi hade uppskattat om någon inom kommunen kunde föra vår talan ur ett folkhälsoperspektiv", förklarar de.

Hannah och Johan har under åren upplevt en ökad frekvens av aktiviteter på Mantorp Park, och hoppas att kommunen i framtiden inför striktare restriktioner kring verksamheten.

– Vi måste ha fler helt tysta dagar och färre dagar med mycket buller. Sen om det skulle vara några event på ett år spelar ingen roll, säger Johan.

Hannah tror att Mantorps roll som pendlarort kan vara en del i problemet, och önskar att man skulle tänka mer på de som lever i området.

– Man tänker kanske att ingen befinner sig här på dagarna, men så är det ju inte. Vi lever i ett annat samhälle idag. Många jobbar hemifrån och då blir det ännu viktigare med en bra hemmiljö, säger hon.

undefined
"Många tycker att det bara är att flytta, att Mantorp Park var här före oss, men Viby fanns faktiskt före Mantorp Park". Hannah och Johan är överens om att byn och folket borde vara av lika mycket värde som motorbanan.

Det är inte bara Viby som är drabbat, menar de. Flera områden i närheten har liknande problematik.

– Man har till exempel inte alls tänkt på att det finns en skola som ligger på väldigt nära. Bullret kan påverka både inlärnings- och koncentrationsförmågan negativt, säger Hannah.

Varken Hannah eller Johan vill att Mantorp Park försvinner, men vill se nya prioriteringar i kommunen.

– De måste göra ett val. Vill de vara en attraktiv kommun som kan locka nya invånare eller vill de vara Mantorp Park?

Detta har hänt

25 juli: Hannah Linnros och Johan Lindgren skickar en skrivelse till Mjölby kommun där de presenterar sin rapport. 

30 juli: Stellan Brimalm, också aktiv i frågan om buller i Viby, skickar in skrivelsen "Mantorp i fokus", som bland annat tar upp samma fråga. 

19 augusti: Ärendet tas upp i Miljönämnden. Miljönämnden håller med om att buller är ett problem, men inga direkta åtgärder tas.

9 september: Ärendet tas upp under ett möte i Mark- och miljödomstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!