De har byggt om den kända butiken

Det gula huset längst ner på Häradsvägen är det många som kan relatera till. Men sen ett par veckor är det varken urmakare, radiohandel eller verkstad – utan familjen Johanssons sprillans nya våning.

På övervåningen föll Linda och Calle Johansson för det stora sällskapsrummet som de nu har förädlat.

På övervåningen föll Linda och Calle Johansson för det stora sällskapsrummet som de nu har förädlat.

Foto: Julia Djerf

MANTORP2019-09-10 13:00

– När mäklaren ringde och sa att vi fick huset så svalde jag tungan och liksom "Va?", säger Linda Johansson där hon sitter i den nya matsalen på bottenvåningen.

– Jag var lite halvrädd, men tänkte "Vad är det värsta som kan hända?".

Efter två års omfattande renovering har hon, Calle och deras tre barn äntligen fått flytta in. Nu har familjen bott i huset i ett par veckor.

– Vi suktade ju efter att ha ett projekt, såg potentialen i det här och blev helt enkelt kära i huset.

Enligt Mjölby kommun fyller huset "Klockhem" precis hundra år, men hembygdsforskaren Conny Petersson hävdar bestämt att det byggdes redan 1908. Tidningar från 1907 i väggarna bekräftar uppgiften. Huset byggdes av urmakaren Pilip Svensson som flyttade dit sin verksamhet från andra sidan gatan. Fram till 1970-talet drevs sen radio- och tv-handel och de senaste 40 åren har det varit kontor, verkstad och bostad. Kvar finns den gamla butiksentrén och skyltfönstren mot gatan, annars är insidan som förbytt.

– Kontoren på bottenplan blev matsal och verkstaden blev kök och tv-rum. Ett oanvänt rum med svampskador i väggen är efter många turer nu vårt sovrum, säger Calle.

Alla förändringar bollas noga med kommunen eftersom huset är q-märkt.

– Men de är väldigt bra att ha att göra med, de förstår att det kan vara svårt att byta ut 100 år gamla timmerstockar eller att man inte vill ha ett skyltfönster hemma.

Extra spännande var det att öppna upp till ett rum som inte gått att besikta på visningen och som varit igenombommat i minst 40 år.

– Vi hoppades på att hitta en massa skatter förstås, men riktigt så bra var det ju inte, berättar Linda.

Men såväl en massa maskiner och kassaapparater från tiden som tv-handel, mätinstrument, väskor och arbetskläder. Den som var snabb och ville fick lasta bilen full.

För någon vecka sen sågades den stora linden på framsidan av tomten ner med viss bävan för vad Mantorpsborna kanske skulle tycka.

– Skriv att det var Linda som ville såga ner den, säger Calle snabbt.

Kvar att hugga tag i nu finns "bara" ett sovrum, ett badrum, ett sovloft, nytt tak och så var det där med trädgård, uterum, pool och garage... Sen, kan familjen landa. Eller?

– Nä, då flyttar vi, skrattar Linda.

– Vi har faktiskt redan köpt en tomt med ett 1800-talstorp där man skulle kunna bygga nytt. Eller så bygger vi för att sälja, vi får se.

Under två års tid har huset som byggdes till Mantorps urmakare 1908 renoverats fullständigt – nu har familjen Johansson precis flyttat in.
Under två års tid har huset som byggdes till Mantorps urmakare 1908 renoverats fullständigt – nu har familjen Johansson precis flyttat in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!