I veckan fick tre vinnare besked om att de utsetts till Mantorps hjälte. Priset får de ta emot i samband med Mantorp Hästsportarenas gala Mantorp hyllar den 18 mars där det tidigare främst har varit travsportsprofiler som uppmärksammats.
– Vi har haft gala varje år fram till 2016. 2020 skulle vi haft galan Mantorp hyllar. Men då kom pandemin och stoppade det i två år, säger Tomas Thell, kassör i Mantorps Hästägarförening, en av de ideella föreningar som hjälper till med galan.
Thomas Thell berättar att han inför årets gala fick idén att även prisa invånare, företag eller föreningar som gör insatser som är till nytta för Mantorps samhälle. Det landade i att utse lokala hjältar i Mantorp. På sociala medier, bland annat i den lokala Mantorpsgruppen på Facebook, har människor uppmanats att komma med nomineringar.
Nattvandrarna i Mantorp är en av vinnarna som i grunden består av Madeleine Valenzuela och Ben Blomkvist. I fyra år, i ur och skur, året runt, har de turats om på helgerna för att vandra runt i samhället på sena kvällar.
– Det här kom som en överraskning och känns jättekul, säger Madeleine.
Vid det här laget har de blivit kända profiler bland ungdomar i byn har och byggt upp en fin kontakt.
– De ropar efter oss, säger Madeleine.
– När jag var sjuk en gång så kom ett gäng ungdomar och knackade på och undrade varför jag inte var ute, säger Ben Blomkvist. När man går på vägarna så kan det komma unga i bilar och veva ned rutorna och ropa "Ben". Det lever man länge på.
De upplever att det blivit lugnare i Mantorp sedan de började nattvandra.
Ytterligare en hjälte är Maria Olsson Mirsch. Hon beskriver sig som en problemlösare och är engagerad i hembygdsföreningen i Östra Tollstad där hon bor. Under året har hon varit en spindel i nätet för flera ideella insatser för att hjälpa de 20-tal ukrainska familjerna som bor i Mantorp.
– Allt jag har gjort är ett lagarbete. Vi har fått potatis gratis från en potatisodlare och matlådor från en granne som har restaurang. Vänner och bekanta har bidragit på olika sätt. Vi behövde åka till Migrationsverket med den här gruppen och då fick vi låna en buss av Mantorp transport och min man Pär är chaufför och kunde köra till Norrköping.
Hon och Pär har även haft en ukrainsk flyktingfamilj boende i hemmet och insåg snart att språket var något de behövde hjälp med.
– De får inte läsa SFI, vilket är helt galet, så vi började med svenskundervisning i Elimkyrkan i Mantorp där det bor en ukrainsk familj. Då fick jag idén att skapa ett språkkafé i kyrkans lokaler. Så det har de nu på tisdagskvällar och alla är välkomna dit.
Elimkyrkan är den tredje vinnaren av hjältepriset som tas emot av Magnus Viklund, pastor i församlingen.
– I kyrkan har vi en loppis och allt vi får in skickar vi till olika ändamål. I Thailand har vi några som jobbar för att förebygga trafficking. I Estland har vi verksamheten "Village of Hope", ett rehabiliteringscenter för missbrukare. Vi har hjälpt dem att bygga upp det här centret.
Galan breddas ytterligare genom att i år även nominera ett par profiler från ridsporten.
– Vi arrangerar lika många tävlingar inom ridsport som inom travsporten. Det är därför vi numera heter Mantorp Hästsportarena i stället för Mantorpstravet, säger Linda Nordvall, vd på arenan.