– Man trodde i våras att vi skulle få en rekordskörd eftersom vi hade en mild vinter och fuktig och varm höst som skapade möjlighet till fina bestånd på våren, säger Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland när vi sitter i hans tröska på östgötaslätten utanför Mantorp.
Runt om i länet skördas det för fullt när regnet håller sig borta. Peter Borring berättar om hur skörden gått så här långt.
– Unikt i våras var att oljeväxterna har nog aldrig blommat så intensivt gult. Rapsen var ovanligt jämn och fin på de flesta fältet, berättar han.
Därför tror Peter Borring att många hade extremt uppskruvade förväntningar.
– Men det blev genomsnittligt bra skördar av rapsen, säger han.
Året skörd är däremot rekordtidig.
– Vi brukar ha en skiljeväg med Skänninge marken. I år började jag skörda 1,5 vecka innan marken, det är rekordtidigt, berättar han.
Samtidigt som lantbrukarna nu skördar, ska de så höstrapsen.
– Att ställa tröskan när det är fint väder känns lite avigt. Men är man ensam lantbrukare måste man göra så. Rapsen ska vara i backen före den 15 augusti, säger han.
Årets skörd har gått bra även i viktiga handelsområden för Sverige, som USA, Ryssland, Kanada, Ukraina och EU.
Vad betyder det för Östergötland bönder?
– Här i Östergötland har inte skörden gått så bra som vi hoppades på i våras i och med torkan. Det gör att fröerna är mindre. Däremot är tillgången medel eller över medel. Men på grund av den goda tillgången blir priset väldigt lågt. Lika lågt som på 1990-talet, säger han.
Dagspriset är i dag 1:20 för vete. De som förlorar mest på det låga dagspriset är de lantbrukarna som måste sälja nu, och inte har avtal eller lager att förvara spannmålen tills att priset eventuellt har ökat.
Är det någon som tjänar på de låga priserna?
– De som vill köpa foder till sina djur sitter i ett jackpotläge just nu. Vi får verkligen hoppas att spannmålspriserna ökar. Vi har en ökning av matkonsumtion på 2,5 procent varje år, men i samma takt ökar också matproduktionen, ,säger Peter Borring.
Hur hoppas du att vädret ska vara nu?
– Helst vill vi att det ska var soligt, men en regnskur i veckan skadar inte. Höstrapsen vill vi ha regn på, förklarar Peter Borring.
Det är dags för tröskan att tömma ut säden i vagnen efter traktorn. Vi går ur tröskan en stund och Peter far Bo Borring tar övre tröskandet en stund. Som spannmålsbonde har Peter Borring bara två säsonger att ladda för.
– Tänk de som har vall eller de som odlar potatis också. När jag pustar ut måste de hämta ett andra andetag när det är dags att plocka upp potatisen, säger han.
Vad händer i LRF Östergötland just nu?
– Det rullar på extra nu eftersom vi har valår. I kväll ska vi träffa representanter från Centern och Miljöpartiet. Vår ambition är att träffa alla riksdagspartier. Som opinionssiffrorna ser ut lägger vi kraft på de partier som vi tror kommer ha inflytande efter hösten val, berättar han.
Vi sitter inne i Peter Borrings bil och pratar. Under tiden är det hans gamla pappa som kör tröskan.
– Så här års ställer alla upp i familjerna runt omkring lantbruken. De ska alla ha en eloge. Det är ett villkor för att få ihop det. Om en reservdel behövs hämtas, och diskmaskinen blir kanske inte urplockad lika frekvent som vanligt, säger han.