– Det finns en ekonomisk osäkerhet. Vi får se om vi har råd med investeringen. Utfallet av upphandlingen blir avgörande, säger kyrkonämndens ordförande Ingemar Nycander.
Det är tänkt att bygget ska finansieras med egna medel.
Projektering pågår
Just nu pågår detaljarbetet med projekteringen.
– Fömodligen får vi inte någon ordentlig prisbild förrän i augusti. Sedan ska ett beslut manglas fram, uppger Ingemar Nycander.
Det var förra våren som det blev allmänt bekant att Svenska kyrkan i Mantorp (Vifolka pastorat) hade tagit fram utredningsskisser för en utbyggnad i två våningar av Kyrkans hus.
– Vi har sex kyrkor i pastoratet. Ingen ligger där folket bor, sade Ingemar Nycander då om bakgrunden till att förslaget hade kommit upp.
Inte till varje pris
Han säger likadant idag. Att Nycander är en förespråkare för en svenskkyrklig kyrka i pastoratets självklara centrum, Mantorps samhälle, betyder dock inteatt han anser att den ska byggas till vilket pris som helst.
Vid nästa årsskifte hamnar Vifolka pastorat i ett nytt storpastorat, Folkungabygdens, som blir en sammanslagning av fem befintliga.
Hur påverkar processen med sammanslagningen investeringsbeslutet?
– Den ekonomiska osäkerheten påverkas inte. Vi är skyldiga att anmäla en sådan här stor planerad investering till det nya pastoratet och det har vi också gjort, säger Ingemar Nycander.
Han säger att kyrkonämnden varit enig om byggnadsplanerna, men sticker inte under stol med att det finns tveksamheter på sina håll.
– Man tycker att vi har tillräckligt med kyrkor, det är egentligen det stora argumentet.
Erfaren arkitekt
Lennart Arfwidsson, Västervik, var som arkitekt inblandad i omdaningen av den gamla skjortfabriken till ett Kyrkan hus i vilken det finns en mer provisorisk kyrksal.
Han är också anlitad som arkitekt denna gång och menar att det är väl förberett för en utbyggnad genom bland annat den hiss som finns innanför huvudentrén.
Lennart Arfwidsson konstaterar att det i pastoratet längre tillbaka funnits en rädsla för att satsa på en kyrka inne i samhället, att det skulle kunna bli färre besökare i landsbygdskyrkorna.
Han hävdar att erfarenheten säger att det blir tvärtom.
– En ny kyrka, inne i ett samhälle där det bor barnfamiljer och mycket folk, får nya människor att upptäcka kyrkan. Då besöker de även de andra kringliggande kyrkorna senare, anser Lennart Arfwidsson.