Bördiga åkrar blir till bostäder

"Mjölby bryter mot lagen." "Vi har inga alternativ, och gör vad vi kan." "Ingen Boxholmsmoderat ska komma och tala om hur Mantorp ska utvecklas."

Det är området söder om järnvägen i Mantorp (till vänster i bilden) som den fördjupade översiktsplanen gäller.

Det är området söder om järnvägen i Mantorp (till vänster i bilden) som den fördjupade översiktsplanen gäller.

Foto: Victor Bomgren

Mantorp2021-04-29 18:00
undefined
Stefan Andersson (M) Boxholm.

Känslorna svallar sedan Boxholmspolitikern Stefan Andersson (M) gått ut på Facebook och berättat att han som ledamot av den kommungemensamma miljönämnden röstat emot att godkänna översiktsplanen för Mantorp. 140 hektar – det mesta åkermark – ska bebyggas för att orten ska bli 7 000 personer fler. 

– Världens bästa åkermark kommer aldrig mer kunna producera mat. Vi behöver mer inhemsk livsmedelsproduktion, inte mindre, menar Stefan Andersson (M).

Han fick snabbt svar på tal av Mjölbypolitikern Tobias Josefsson (L) som menar att kommunen utrett frågan noga och det finns ingen alternativ mark.

– Vill man växa så är det åkermark som finns, om man vill ha en seriös framtidsvision för Mantorp, säger han.

undefined
Tobias Josefsson (L) Mjölby.

 Han tycker att det är underligt att en politiker från en annan kommun röstar emot Mjölbys utveckling. 

– Jag är folkvald för Mjölby kommun och bör i första hand lägga mig i min egen kommuns angelägenheter, säger Tobias Josefsson och drar paralleller till om Mjölbypolitiker skulle lägga sig i utvecklingen av Blåvik och till exempel undantag från strandskydd där.

Stefan Andersson har även tidigare reserverat sig i Mjölbys detaljplaneärenden där åkermark exploateras. Det gäller både i Mantorp och i Mjölby. Nämnden är numera gemensam för de tre kommunerna Ödeshög, Boxholm och Mjölby och Stefan Andersson menar att nämnden borde driva frågan hårdare.

– Vi har kommit överens om att vi inte delar upp ärendena efter vilken kommun det gäller. Vi deltar i alla diskussioner och beslut.

undefined
Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland.

Frågan om användningen av åkermark till att bygga ut städer och samhällen är aktuell i en rad östgötakommuner. Jeanette Blackert, LRF-ordförande i länet, menar att kommunerna bryter mot lagen.

– I miljöbalken är jordbruksmark skyddad, men lagen är för tandlös. LRF driver frågan med de politiska partierna att kommunerna ska följa lagen, säger hon.

Hon ser det som att Mjölby och andra kommuner i länet fortsätter att bygga villaområden och verksamheter som tar mycket plats på lättbyggd mark.

– Jag tycker inte att Mjölby tar tillräcklig hänsyn. Jag förstår att trycket är högt på kommunens byggande, men man kan göra det på ett annat sätt, till exempel genom att förtäta inne i Mantorp och återanvända mark som ligger för fäfot.

– Här rullar man ut villamattor. Alla ska ha egen gräsmatta och pool. Man borde titta mer på flerfamiljshus, menar Jeanette Blackert.

undefined
Birgitta Gunnarsson (C) Mjölby.

Birgitta Gunnarsson sitter för Centern i kommunstyrelsen. Hon tycker att det är just förtätning som kommunen gör i översiktsplanen för Mantorp. 

– Vi har ingen möjlighet att växa om vi inte tar lite jordbruksmark. Vi menar att vi ska ta så lite så möjligt. Det finns en medvetenhet om problemet. Vår kommun har bland den bästa jordbruksmarken i landet och den vill vi värna, säger hon och påminner om att man minskat ner planerna med 3000 personer.

Kunde Mjölby markera den viljan starkare?

– Det kommer vi absolut att göra. Det tror jag ingen säger nej till. Men det fungerar inte att förbjuda byggande på åkermark.

Länsstyrelsen granskar kommunal planering, men just byggande på åkermark är inte grund för överprövning. Däremot kan länsstyrelsen lämna synpunkter, till exempel om att redovisa att man utrett alternativ lokalisering.

– I dag finns inte något bra regelverk för att skydda jordbruksmark, säger Anders Eliasson, lantbrukskonsulent på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

undefined
Delar av området som berörs av "Fördjupad översiktsplan Mantorp".

I granskningsfasen av en kommunal plan kan sakägare överklaga den med hänvisning till Miljöbalkens regler om brukningsbar mark. Där står det att omställning av åkermark bara får ske om det tillgodoser ett väsentligt samhällsintresse som inte kan tillfredsställas på annat sätt. 

– Det finns exempel på att ett sådant överklagande stoppat en detaljplan, säger Anders Eliasson.

Han är samtidigt medveten om att samhällsutbyggnad är en het fråga kring Östgötapendelns stationer. På orter som Linghem, Vikingstad och Mantorp är trycket stort på kommunerna att erbjuda byggbar mark. Han menar dock att den efterfrågan kan mötas genom att kommunen anvisar lämplig mark snarare än att man tillmötesgår entreprenörers eller markägares önskan om var de vill exploatera och bygga.

undefined
Det är det här området söder om järnvägen i Mantorp som den fördjupade översiktsplanen gäller.

Flera Mantorpsbor kommenterar Facebook-inlägget med att Mantorp inte behöver bli större än det redan är. "Allt behöver inte växa i storlek, bättre att värna om det 'lilla' det genuina!", skriver en person.

FÖP Mantorp

Fördjupad översiktsplan Mantorp är utställd till 31/5 och man kan lämna skriftliga synpunkter. På kvällen den 4 maj hålls en digital infoträff via teams. Länk dit finns på kommunens hemsida. Där finns handlingar och en överskådlig film.

Under de senaste åren har Mark- och miljödomstolen behandlat flera rättsfall där sakägare överklagat kommunala beslut eller förhandsbesked om byggande på jordbruksmark. I flera fall har domstolen upphävt enskilda bygglovsbeslut, och även detaljplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!