- Det har jag aldrig varit med om tidigare, kommenterar Torsten "Totte" Larsson som lite skojfriskt undrar om han och hustrun Sonja kan skörda gravensteinäpplen framåt vintern.
Ett enda av fruktträden på tomten vid Riksvägen blommar för andra gången i år. Utan att ha givit frukt däremellan.
Men några "vinteräpplen" lär det inte bli, konstaterar Lars Fridh, stadsträdgårdsmästare på Mjölby kommun. Han har i och för sig aldrig hört talas om ett äppelträd som blommar så sent, men att naturen beter sig nyckfullt av olika anledningar är inte helt ovanligt. Växligheten är högst mänsklig och reagerar på bland annat stress och föroreningar.
Efter att ha jagat en pomolog (äppelkännare) och kunniga på Sveriges lantbruksuniversitet, törs stadsträdgårdsmästaren sig på en kvalificerad gissning.
- Det är högst troligt att det handlar om en klimatpåverkan. Pollineringen kom av sig i våras, det var ont om insekter och sedan kom regnet. Det kan trädet uppfattat som en viloperiod och så drar det igång igen nu.
Även Eivor Lidahl-Schüts i Skänninge har sett märkligheter. I sommarstugan i Västra Harg noterade hon i veckan att en apel står i full blom.