Blandade reaktioner när barnen bjöds på vildsvinskebab

"Jättegod, lite torr, supergod, mittimellan". Det var några av omdömena när Vifolkaskolans elever fick vildsvinskebab till lunch.

Det var snabba puckar när Dackeskolans restaurangelever serverade dagens meny på Vifokaskolan.

Det var snabba puckar när Dackeskolans restaurangelever serverade dagens meny på Vifokaskolan.

Foto: Anna Bennich

Mantorp2021-05-06 21:00
undefined
Restaurangeleven Kanjana Bunruang i förgrunden tyckte det var jätteroligt att laga mat till grundskoleelevrna.

Reaktionerna var blandade när de sex restaurangeleverna från Dackeskolans vuxenutbildning bjöd Vifolkaskolans elever på en meny bestående av vildsvinskebab, hemlagat tunnbröd och ramslöksmajonnäs som toppats med vildsvinskorvscrisp. Till efterrätt fick barnen en liten pannacotta.

Linnea och Filippa i förskoleklassen tyckte brödet var godast medan Julia tyckte att allt var gott. Vera ville till och med ha lite mera.

– Jag har inte ätit vildsvin förut men det var gott, sade hon innan hon gick ut till restaurangeleverna för att be om mera.

undefined
Vildsvinskebaben fick blandad respons bland måltidsgästerna.

Lunchen ingick i Vreta Klusters projekt "Vildsvin en resurs" som syftar till att få fler offentliga kök att laga och servera vildsvin.

– Vi vill öka kunskapen kring vildsvin som en klimatsmart proteinkälla, berättar projektledaren Christina Enudd Nordström. Det handlar både om hur man får tag på vildsvinskött, hur det hanteras, styckas och hur det kan tillagas. 

I projektet ingår också en föreläsning för jägare om hur man jagar på ett hållbart och etiskt sätt och en föreläsning om hur man tar hand om köttet. I höst är ett mål att storkökskockar ska göra studiebesök på vilthanteringsanläggningar.

undefined
Menyn bestod av vildsvinskebab, hemlagat tunnbröd och ramslöksmajonnäs som toppats med vildsvinskorvscrisp.

Dagens meny hade Dackeskolans elever själva bestämt. 

– Det här är jätteroligt, tycker Kanjana Bunruang, som själv aldrig hade ätit vildsvin innan hon och hennes klasskamrater började testa på skolan. Jag har wokat lite men jag tror det här smakar godare. Jag får testa lite hemma sedan.

– Det här är elevernas slutprojekt, berättar Maria Pettersson, lärare på Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Här får vi in alla delarna i utbildningen, dvs matlagning, servering och bemötande, näringslära och livsmedelshygien. Tidigare har vi till exempel deltagit i en hotellinvigning och lagat maten till ett bröllop. 

undefined
Helt okej men kanske lite torrt, tyckte Elsa Johansson, Nathalie Johansson och Kevin Alf om vildsvinskebaben.

Vifolkaskolans driftchef Andreas Karlström som gick omkring och myste och kollade att allt funkade som det skulle, berättade att skolan försöker arrangera olika happenings.

– Vi vill ha in vildsvin som en del i skolmaten, säger han. Och även om det kanske blir lite dyrare kan vi anpassar oss genom att till exempel servera soppor andra dagar.

Även jägaren Thomas Ekberg som var på plats vill få upp vildsvin på banan.

– Vildsvin har fått ett rykte som skadedjur, säger han. Därför tror jag att många inte vill äta det. Men vildsvin är gott och är mer en resurs än ett skadedjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!