Arbetsmiljön på travbanan får underkänt

Mantorptravet har fått kritik från Arbetsmiljöverket på en lång rad punkter. Men de akuta bristerna har redan åtgärdats, säger regionchef Tomas Larsson.

Dålig arbetsmiljö? Arbetsmiljöverket har hittat 21 brister i arbetsmiljön på Mantorptravet.

Dålig arbetsmiljö? Arbetsmiljöverket har hittat 21 brister i arbetsmiljön på Mantorptravet.

Foto: Sjöström Håkan

Mantorp2017-07-12 19:00

Travet står inför en omorganisation, med en ny styrelse och där man avslutar den gemensamma organisationen med Örebrotravet, som man haft under flera år.

– Men omorganisationen har inte påverkat arbetsmiljöarbetet, menar regionchefen Tomas Larsson som slutar i Mantorp i augusti och återgår till att bara vara chef för Örebrotravet.

Vid en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i mitten av juni upptäcktes en rad brister, både när det gäller dokumentation, handlingsplaner och rutiner, men även i den fysiska arbetsmiljön. Rapporten innehåller 21 punkter och avslutas med bedömningen ”att ni saknar tillräckliga kunskaper i bedrivandet av det systematiska arbetsmiljöarbetet i er verksamhet”.

– När det gäller dokumentationen så tar vi naturligtvis åt oss av kritiken. Det är bra att det görs kontroller för att uppmärksamma oss på det. Vi har legat efter med att skriva ner det vi gör, säger Tomas Larsson och berättar att han nu under de sista veckorna som han jobbar för Mantorptravet kommer att säkerställa att dokumentationen blir gjord.

Det arbetet kommer även att förbättra arbetsmiljörutinerna på Örebrotravet, menar han.

De akuta fysiska bristerna är redan åtgärdade, säger han. Det handlar bland annat om dåliga lås på hästboxar och ett räcke som saknades.

– Räcket förstår jag inte riktigt för det är ett utrymme där ingen vistas.

Arbetsmiljöverket anmärker även på risken att minderåriga utsätt för fara, till exempel med hantering av hingstar. Men Tomas Larsson menar att de minderåriga som jobbar i stallen aldrig är ensamma, och att det sker som ett led i deras utbildning.

Ensamarbete är en annan fråga som tas upp i inspektionsprotokollet.

– Det är inte möjligt att undvika ensamarbete. Det klarar vi inte ekonomiskt. Men vi tar fram en rutin för att man med SMS-rapporter meddelar sig till en kollega när man jobbar ensam.

Arbetsmiljöverket aviserar ett återbesök i slutet av oktober och kräver att travet då kan visa att kraven uppfyllts och att skyddsombud varit delaktig i arbetet och att alla anställda fått information.

Åsa Waern som är ny styrelseordförande för Östergötlands Travsällskap menar att Arbetsmiljöverket har utgått från regler som gäller för företag med fler än tio anställda.

– Normalt är vi inte så många, förutom på tävlingsdagar när vi tar in extra folk, men de är inte anställda, säger Åsa Waern som kommer att kontakta Arbetsmiljöverket för att diskutera de krav som ställts.

En orsak till omorganisationen är att Mantorptravet står inför stora förändringar, som Corren tidigare skrivit om. Man satsar på att bli en multiarena och vill förlänga banan med 200 meter, anlägga islandshästoval och bygga ridbanor med fibersand på innerplan. På sikt vill man skapa ett kluster inom hästsport i Mantorp där flera aktörer kan bli aktuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!