I augusti delas priset Convenience Retail Awards ut i Stockholm. En av de nominerade är Mantorps alldeles egna Anna Lönestam Sandblad, 51, med sin mack, Gulf, som ligger i Mantorp.
Anna är nämligen något av en kändis i Mantorp – och har varit det i många år.
– Det är en lång historia, säger hon och börjar berätta.
Anna var bara 11 år när hennes föräldrar, Ylva och Gunnar, tog över macken i Mantorp. Ylva Lönestam, som var kyrkvärd, hade fått erbjudandet från en annan kyrkvärd som då drev macken tillsammans med sin man. Trots att Gunnar Lönestam kanske inte till en början delade sin frus önskan om en sysselsättning någon annanstans än på gården, realiserades bytet den första januari 1984.
– Jag hade fått tillfälle att praktisera hos de tidigare ägarna i två dagar, så när vi tog över var det jag som kunde kassaapparaten. Jag hade träskor för att nå upp, minns Anna.
Samma år som de började sköta macken bytte den varumärke, från lilla Nynäs till brittiska bränslejätten Shell.
I enlighet med sin samtid började familjen Lönestam hyra ut filmer på vhs-band i butiken. Butiken utvecklades. Filmuthyrningen gjorde också att kunderna jobbade upp en aptit för chips och läsk. Även en biluthyrning tillkom, där Subaru-bilar hyrdes ut till ivriga kunder.
– När de hade hyrt dem ville de inte lämna tillbaka dem. På den vägen hamnade vi i bilförsäljningsbranschen också.
Så småningom märkte familjen hur trångt det hade blivit.
– Bilförsäljningen fick flytta nerför gatan, och bli Lönestams bilar. Nu fick vi i stället plats över, så vi började fylla butiken med annat, säger Anna.
Utbudet i butiken växte, och började omfatta presentartiklar och husgeråd. Till slut blev butiken den viktigaste delen av verksamheten.
Åren gick och varje minut som Anna inte ägnade åt skolan hjälpte hon till på macken. Ekonomiprogrammet på gymnasiet blev ett sätt för henne att utveckla sin kompetens. Efter att ha jobbat en vända på bank och i klädbutik, fick Anna erbjudandet att börja driva Shell-macken i Valla i Linköping.
– Det ville jag göra, så jag tog chansen. Det var roligt att komma till staden lite, och vidga vyerna.
Anna drev macken i Valla i tolv år innan hon lät en anställd ta över. Hon återvände till Mantorp. 2005 gifter hon sig med sin make Pär och börjar bilda familj.
Har du stött på några utmaningar i egenskap av kvinna i en bransch dominerad av män?
– Nej. Kanske för trettio år sedan, men i dag är vi så många kvinnor.
Anna berättar lite kort om en situation som uppstått, när en manliga kunder kommer in och har frågor om sitt fordon.
– "Finns det någon karl här jag kan fråga", undrar de. "Jag kanske kan få försöka hjälpa till", svarar jag då. Det hela brukar sluta med ett gott skratt, säger Anna.
Planen har alltid varit att fortsätta jobba med macken, berättar Anna, som alltid känt sig stöttad av sina föräldrar. De är pensionärer sedan flera år tillbaka, med de hjälper fortfarande till i verksamheten. Ylva, till exempel, gör blomsterarrangemang som Anna säljer i butiken.
– Jag har haft ett väldigt bra samarbete med mina föräldrar. Jag har inte varit så upprorisk, utan vi har jobbat tillsammans och tyckt att det är roligt.