Allvarliga brister på restaurang i Mantorp

I augusti upptäcktes avvikelser i hanteringen av kyckling på en restaurang i Mantorp. Brister i svenska språket kan ligga bakom.

Mantorp2022-09-08 15:59

Vid en livsmedelskontroll på restaurangen Sam´s Noodles i Mantorp den 18 augusti i år konstaterades flera avvikelser.

Bland annat ska grönsaker och rå kyckling förvarats i en kylbänk. När Miljökontoret mätte lufttemperaturen i kylbänken var temperaturen plus 15 grader. Innertemperaturen i kycklingen var 11,4 grader. Enligt Lisa Svensson på Miljökontoret ska personalen inte haft kunskap om temperaturen i kylbänken.

– Jag såg det som en allvarlig avvikelse och det var därför det blev ett föreläggande för att de snabbt skulle rätta till det, säger Lisa Svensson. 

Walisa Kaewtha på Sam´s Noodles förklarar i ett mejl till Corren att restaurangen öppnar kylen och tar ut kycklingen för att panera den och då står kycklingen i rumstemperatur. Hon menar att i en lunchrusch öppnar de kylen nästintill hela tiden och tar ut den skurna kycklingen. Kycklingen skärs inför användning till lunchen, samma dag, alltså från kl 11-15.

Vid kontrollbesöket kylde personalen ned tillagad kyckling. Personalen kunde inte hitta en termometer för att kontrollera temperaturen. Någon dokumentation på tidigare nedkylning kunde inte visas.

– De måste kunna visa att de har kontroll på temperatur och tider, säger Svensson. Det är ett kritiskt moment när det gäller nedkylning. Man ska notera temperaturen när man plockar maten från spisen och vid vilken tidpunkt. Sedan ska man kyla ned maten så snabbt som möjligt och ha koll på nedkylningen.

Walisa Kaewtha håller inte med Lisa Svensson om att restaurangen saknar rutiner. Hon menar att Miljökontoret träffade ny personal som inte kunde svara på alla frågor och att hon själv befann sig på kurs vid tidpunkten för kontrollen.

Kocken kan inte alls någon svenska, skriver hon i mejlet. Vi har rutiner, sedan kan vi självkart förbättra vissa punkter, till exempel att säkerställa att det inte bara är ny personal som är på plats så att brister uppstår.

– Vi hittade oförpackat kött som låg oskyddat inuti kylskåpet, säger Lisa Svensson. All mat ska man täcka över, plasta in eller lägga det i bleck åtskilt från andra livsmedel.

Avvikelsen ska ha uppmärksammats redan vid kontroller 2019 och 2020.

Kaewtha menar att det rörde sig om personalens mat och att detta nu åtgärdats.

Personalmat märks nu i den kylen där de hittade den öppna förpackningen, skriver hon.

Sam´s Noodles har till 12 september på sig att säkerhetsställa att bristerna åtgärdats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!