Så överlever du mörkret

Vintermörkret gör oss trötta. Men det finns sätt att pigga upp sig på. Alla som hatar snö kan upplysningsvis också få veta att snön gör det ljusare och får oss att må bättre.

MÄNSKLIGT2012-12-09 18:01

Du kanske känner igen den, den där tröttheten som smyger sig på när mörkret sänker sig över landet. Den som gör att man börjar sacka i tempo redan efter lunch, gäspa stort vid eftermiddagsfikat och slockna i soffan redan vid 20-tiden?

Den beror förmodligen inte alls på sömnbrist, utan snarare på ett överskott. Av hormonet melatonin närmare bestämt. Ovetenskapligt uttryckt kan man säga att det är kroppens eget sömnmedel som gör dig tröttare ju mörkare det blir.

Snart ljusare

Om några veckor inleds vandringen mot en ljusare vardag, men fram till nu känns det som om hösten varit ett evigt mörker. Avbruten endast av några få grådaskiga dagar.

För de flesta är detta bara lite dystert i största allmänhet. Som, om man ska tro råden, avhjälps lättast med litervis med te, en god bok, en soffa samt en filt.

Men för några få är det ständiga mörkret rent outhärdligt och kräver medicinsk behandling av något slag. Det är de som lider av säsongsrelaterad depression, SAD.

För några år sedan var ljusterapi stort, nu verkar intresset ha minskat. Möjligen för att det saknas vetenskapliga bevis för att det fungerar.

Eller snarare är det så att det saknas jämförelser med andra typer av behandlingar. Det säger Jerker Hetta, professor i psykiatri på Karolinska institutet. Han har forskat i hur mörker och ljus och påverkar oss. Utan bra jämförande studier kan man nämligen inte med med någon vetenskaplig heder i behåll påstå att det är just ljuset som hjälper.

– Men upplever patienten att han eller hon blir hjälpt, så är det förstås bra, säger Jerker Hetta.

Vanligast i norr

Säsongsrelaterad depression är vanligast på nordliga breddgrader, men förekommer också längre söderut.

Men jämförelser är inte alltid så lätta, det finns mycket som kan påverka, enligt Jerker Hetta. Han berättar om en jämförelse mellan Trelleborg och Kiruna, där det visade sig att trelleborgarna inte på något sätt tyckte att de mådde bättre än Kirunaborna. Trots att det är bra mycket mörkare i Kiruna än i Trelleborg. Men i Kiruna finns det något som Trelleborg för det mesta saknar. Det finns snö. Snön lyser upp och gör det lite ljusare.

Men borde inte nordbor ha vant sig vid mörkret?

En viss anpassning har nog skett, tror Jerker Hetta.

– Man kan över tid anpassa sig och kan man inte det, flyttar man kanske söderut.

Ljuset i sig behöver inte vara enda lösningen. Det har nämligen visat sig att ljus vid fel tid ökar tröttheten. Visserligen handlar det om forskning på möss, som när de har utsatts för ljus på ”fel” tid utvecklar ett depressionsliknande beteende.

Tillhör du de ickesovare som är uppe på nätterna, tänder lampor eller sätter dej framför datorn, finns en viss risk att du rubbar den biologiska klockan som säger att det ska vara mörkt på natten och ljust på dagen. Tröttheten du känner på dagen kanske inte bara beror på att du sovit för lite.

– Vi har inga omfattande data på det här, men generellt sett kan man säga att vi är anpassade för en ljus dag och en mörk natt. Men visst kan det skilja sig mellan individer, säger Jerker Hetta.

Attityder

Många botar vinterdeppighet med resor till soligare nejder. De flesta upplever att de på det sättet får lättare att stå ut tills våren kommer. Orsakerna är förstås flera. Det är kul att komma bort. Den psykologiska effekten av en resa får man inte underskatta, enligt Jerker Hetta. En annan faktor kan vara att D-vitaminet som bildas i kroppen av solljus, ligger kvar under lång tid.

Vad ska man göra för att stå ut?

– Är det allvarligt ska man absolut vända sig till sjukvården för att få hjälp. För andra handlar det kanske mera om att hitta ljuspunkter som passar.

Bra ljus i kök och badrum är ett tips, fysisk aktivitet ett annat.

– Promenader är allmänt sett nyttigt, och att vara ute när det är ljust. Det är ljusare än man tror, även en mörk novemberdag. Ibland handlar det om att bara göra något, att hitta sin egen strategi.

För den som känner sig stärkt av ljusterapi finns det numera hyfsat billiga lampor att köpa för att använda hemma.

Väckarklockan som erbjuder varsam väckning med gradvis gryning och fågelkvitter är en annan variant. Det inte bara känns bra, det kanske till och med är bra.

– Ja, det finns studier som säger så, men där vill man gärna se jämförande studier.

Håll ut. Snart är det över.

I mayakalendern är 21 december 2012 visserligen domedagen, slutet på allt.

Men vi kanske inte behöver vara så dramatiska. Vi kan nöja oss med att det är vintersolstånd och årets kortaste dag.

Vi går mot ljusare tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om