Det första samrådsmötet om utbyggd järnväg vid Malmslätt höllsförra året men då kom inte många. Igår kväll fanns drygt 50 personer iKärna skolas matsal.
Banverket hade radat upp en hel räcka personer ansvariga förtrafikplanering, spårdragning, miljö, järnvägssystem, kommunikation,för att beskriva och svara på frågor.
Sträckan Linköping-Mantorp är förstudie, första stadiet i Banverketsplanering. Mötets första del blev sålunda en lång information medpedagogiska projektorbilder för att Malmslättsborna skulle förstå vadsom pågår.
Sträckan vid Malmslätt är en del av Ostlänken som gårSödertälje-Linköping och också en del av Götalandsbanan mellanStockholm och Göteborg via Jönköping.
Men de flesta Malm-slättsbor intresserar sig troligen för två saker:Får vi en pendeltågstation? Och: Var ska de tunga godstågen gå?
Malmslätt ligger i gammal bygd, med naturområden som är av riksintresse och inte får förstöras.
Kärna mosse, ekhagarna i Tolefors/Lagerlunda, gamlaKårarp/Galgbacken, Kapellån, Tift gravfält, slättlandskapets speciellakaraktär, ådalgångar som vindlar och så Malmen -- det är en delikatuppgift att dra järnväg utan att skada natur, kultur ochrekreationsområden.
Samtidigt måste något göras.
Tågresande är miljövänligt och snabbt. Den tunga godstrafiken på tåghar ökat och fortsätter öka. Godståg är långsamma, så fler spår behövsför att persontågen ska komma förbi.
Banverket visade flera förslag på spårdragning. I pausen tyckteTokarpsbon Bo Hansson att det verkar klokast att dra godstågen utanförMalmslätt, utmed E4. Då kunde man bygga bullerbarriär för både tåg ochbilar.
Bo Hansson och Bertil Kraft, som bor granne med Kärna mosse,diskuterade om pendelstationen borde ligga i centrum av Malm-slätteller i utkanten, där den nu stängda stationen finns.
I centrum bor flest, men vid gamla stationen bör man lättare kunnafå rum med bil- och cykelparkering och busshållplatser, menade BoHansson.
Banverkets Eva Dufva förklarade att verket nu inte tar ställningtill enskilda personers intressen, som tomtfrågor, utan ser tillMalmslättsbornas gemensamma allmänna intressen. Hon uppmanade åhörarnaatt använda sin möjlighet att påverka.
-- Bilda gärna samrådsgrupper och ge oss synpunkter, sa hon.
Alla synpunkter tas med i Banverkets mötesprotokoll och används närmer konkreta förslag på sträckning för järnvägsspåren tas fram.