"Det lilla bageriet i Malmslätt" skulle kunna vara titeln på en feelgoodroman.
Men Öhrberg & Laveryds Bageri, som öppnade på orten sista februari i år, är högst verkligt. Det var då polarna Emil Öhrberg och David Laveryd realiserade en tio år gammal dröm och startade ett bageri ihop, i det som förr huserade en cykelaffär.
Och nu har alltså bageriet fått ett minibageri av en okänd person.
När bagarna kom till jobbet tidigt på tisdagsmorgonen stod en kartong på trappen. I kartongen fanns det allra ljuvligaste minibageri man kan tänka sig. Med småkakor bakom en glasdisk, belysning, cafébord, matbröd, pizza (det har bageriet onsdagar–fredagar), mikroskopiska tepåsar, bakbord, mjöl . . . ja, allt man kan tänka sig i bageri- och caféväg.
– Det är helt otroligt, så fantastiskt fint och fullt av roliga detaljer, säger Emil och David, som inte har en susning om vem som ligger bakom det hela. Vi har en konstnärlig utställningstekniker, Roland Thörnqvist, som närmsta granne och stammis. Så vi tänkte att han låg bakom, men han blånekar.
På sidan av det tre decimeter breda tittskåpet sitter en handskriven lapp:
"En löjligt liten julklapp från ett stort fan. Rock on boys!"
Under vårt halvtimmesbesök är det en strid ström av kunder i bageriet. Förundrat dyker den ena skallen efter den andra in mot minibageriet.
Det ser så rart ut. Kunder inne i ett väldoftande bageri, som försvinner in i ännu ett bageri.
Roland Thörnqvist öser lovord över Emil och Dennis.
– Vi har fått en skön träffpunkt i Malmslätt. Varje fredag är vi ett gäng knasbollar som träffas här för morgonfika. Ibland är vi fem, ibland tolv. Enda nackdelen är väl att jag själv slutat baka.
– Ibland när jag är ute och far i andra städer och hittar ett gott bröd köper jag med det till killarna här och de försöker lista ut hur det är bakat. Deras blir alltid godare än originalet, ha ha.
Corren har, efter visst detektivarbete, lokaliserat den anonyma tomten och skaparen av minibageriet. Som dock även fortsättningsvis vill vara anonym.
Varför gjorde du det här?
– Jag är uppvuxen i Malmslätt och hälsar på där då och då. De här sköna bagarsnubbarna har verkligen livat upp orten, som inte är den allra roligaste. De är trevliga, roliga och välkomnande.
Är allt i minibageriet egentillverkat?
– Ja, här finns inga färdiga grejer alls. Det har tagit väldigt lång tid att tillverka. Hur lång törs jag inte riktigt tänka på.
Vilka material använder du?
– Allt, allt, allt. Ingen i min närhet tillåts slänga någonting alls innan jag gått igenom det. Mest använder jag balsaträ, glasspinnar, lera och grillpinnar. Till den lilla orangea caféstolen har jag svarvat grillpinnar. Till fönster använder jag lamineringsfickor. Mjölkkorkar kläs in och blir små pallar och så vidare. Alla små bakverk är gjorda av lera.
Varför vill du vara anonym?
– I vårt genomkontrollerade samhälle behövs det lite hyss. Jag ser mig lite som en gammaldags hustomte, en som tar hand om djuren och sopar stallet. Eller gör ett minibageri. Att glädja människor är så roligt.
Varifrån kommer din inspiration?
– AnonyMouse i Malmö som skapar minirörelser, i storlek anpassade för möss, och som sedan 2016 har öppnat både restauranger, butiker och tivoli i miniformat i Malmö, Lund och Borås.
Det kanske kan vara något för Linköping . .?
– Mmm. Om det börjar dyka upp konstigheter är det inte säkert att jag alltid är oskyldig.