Populära bageriet fick udda klapp – av hemlig tomte

Vem har gjort det pyttelilla bageriet som på luciadagens morgon stod på trappen till bageriet i Malmslätt? Corren vet.

En anonym tomte har skapat och skänkt ett bageri i miniatyr till bagarkollegorna i Malmslätt. Caféstolarna är svarvade av grillpinnar i trä. Tittskåpets mått är 3 x 3 decimeter.

En anonym tomte har skapat och skänkt ett bageri i miniatyr till bagarkollegorna i Malmslätt. Caféstolarna är svarvade av grillpinnar i trä. Tittskåpets mått är 3 x 3 decimeter.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Malmslätt2022-12-16 05:00

"Det lilla bageriet i Malmslätt" skulle kunna vara titeln på en feelgoodroman.

Men Öhrberg & Laveryds Bageri, som öppnade på orten sista februari i år, är högst verkligt. Det var då polarna Emil Öhrberg och David Laveryd realiserade en tio år gammal dröm och startade ett bageri ihop, i det som förr huserade en cykelaffär.

Och nu har alltså bageriet fått ett minibageri av en okänd person.

När bagarna kom till jobbet tidigt på tisdagsmorgonen stod en kartong på trappen. I kartongen fanns det allra ljuvligaste minibageri man kan tänka sig. Med småkakor bakom en glasdisk, belysning, cafébord, matbröd, pizza (det har bageriet onsdagar–fredagar), mikroskopiska tepåsar, bakbord, mjöl . . . ja, allt man kan tänka sig i bageri- och caféväg.

– Det är helt otroligt, så fantastiskt fint och fullt av roliga detaljer, säger Emil och David, som inte har en susning om vem som ligger bakom det hela. Vi har en konstnärlig utställningstekniker, Roland Thörnqvist, som närmsta granne och stammis. Så vi tänkte att han låg bakom, men han blånekar.

undefined
En anonym tomte har skapat och skänkt ett bageri i miniatyr till bagarkollegorna i Malmslätt. Caféstolarna är svarvade av grillpinnar i trä. Tittskåpets mått är 3 x 3 decimeter.

På sidan av det tre decimeter breda tittskåpet sitter en handskriven lapp:

"En löjligt liten julklapp från ett stort fan. Rock on boys!"

Under vårt halvtimmesbesök är det en strid ström av kunder i bageriet. Förundrat dyker den ena skallen efter den andra in mot minibageriet.

Det ser så rart ut. Kunder inne i ett väldoftande bageri, som försvinner in i ännu ett bageri.

undefined
"Helt fantastiskt. Vilket ortroligt arbete. Kolla de pyttesmå hallongrottorna!" Emil Öhrberg och David Laveryd fick sig en rejäl överraskning när de kom till jobbet tidigt på tisdagsmorgonen.

Roland Thörnqvist öser lovord över Emil och Dennis.

– Vi har fått en skön träffpunkt i Malmslätt. Varje fredag är vi ett gäng knasbollar som träffas här för morgonfika. Ibland är vi fem, ibland tolv. Enda nackdelen är väl att jag själv slutat baka.

– Ibland när jag är ute och far i andra städer och hittar ett gott bröd köper jag med det till killarna här och de försöker lista ut hur det är bakat. Deras blir alltid godare än originalet, ha ha.

undefined
"Det är en lycka med dessa goa bagarkillar. Jag är här varenda dag och vi är ett gäng från byn som ses här varje fredag", säger Roland Thörnqvist som är granne med bageriet.

Corren har, efter visst detektivarbete, lokaliserat den anonyma tomten och skaparen av minibageriet. Som dock även fortsättningsvis vill vara anonym.

Varför gjorde du det här?

– Jag är uppvuxen i Malmslätt och hälsar på där då och då. De här sköna bagarsnubbarna har verkligen livat upp orten, som inte är den allra roligaste. De är trevliga, roliga och välkomnande.

Är allt i minibageriet egentillverkat?

– Ja, här finns inga färdiga grejer alls. Det har tagit väldigt lång tid att tillverka. Hur lång törs jag inte riktigt tänka på.

Vilka material använder du?

– Allt, allt, allt. Ingen i min närhet tillåts slänga någonting alls innan jag gått igenom det. Mest använder jag balsaträ, glasspinnar, lera och grillpinnar. Till den lilla orangea caféstolen har jag svarvat grillpinnar. Till fönster använder jag lamineringsfickor. Mjölkkorkar kläs in och blir små pallar och så vidare. Alla små bakverk är gjorda av lera.

undefined
"I vårt genomkontrollerade samhälle behövs det lite bus", menar tomten som skapat minibageriet.

Varför vill du vara anonym?

– I vårt genomkontrollerade samhälle behövs det lite hyss. Jag ser mig lite som en gammaldags hustomte, en som tar hand om djuren och sopar stallet. Eller gör ett minibageri. Att glädja människor är så roligt.

Varifrån kommer din inspiration?

AnonyMouse i Malmö som skapar minirörelser, i storlek anpassade för möss, och som sedan 2016 har öppnat både restauranger, butiker och tivoli i miniformat i Malmö, Lund och Borås.

Det kanske kan vara något för Linköping . .?

– Mmm. Om det börjar dyka upp konstigheter är det inte säkert att jag alltid är oskyldig.

5 tips till hemmabagaren

1. Välj äkta smör, bra malet mjöl och lokala ägg.

2. Börja enkelt med få ingredienser. 

3. Använd händerna och ”lär känna" degen, då är det lättare att minimera misstagen. Lusläs inte recept, känn!

4. Tid ger smak. Gör bulldegen dagen före, jäs i kyl över natten, rulla bullarna på morgonen och jäs färdigt dem. Så blir kanelbullen till rena mästerverket.

5. Ta med barnen. Det blir rörigt, köket som en krigszon, receptet fel och det ser aldrig ut som man tänkt sig. Men, det ska vara kul att baka!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!