Plötsligt är bullret ett problem

Det är hundra år sedan järnvägen byggdes och i kanske femtio år har det legat en förskola alldeles intill spåren. Nu har ljudnivåerna mätts – och hela förskolan måste sannolikt stängas.

Vill vara kvar. Elisabeth Aronsson med Ludwig, Åsa Narby, Jonna Pedersen och Anders Kjellgren med Axel, och så längst fram Alva                   Narby, Arice Aronsson, Alice Kjellgren och Nora Narby.

Vill vara kvar. Elisabeth Aronsson med Ludwig, Åsa Narby, Jonna Pedersen och Anders Kjellgren med Axel, och så längst fram Alva Narby, Arice Aronsson, Alice Kjellgren och Nora Narby.

Foto: Åke Karlsson

MALMSLÄTT2015-04-24 06:45

Föräldrarna är upprörda.

– Vi har fått oerhört lite information, och vi har ingen aning om på vilka grunder beslut har fattats, säger Åsa Narby. Vilka kostnadsberäkningar utgår man ifrån?

Förskolan består i dag av två avdelningar: Sprattelgubben med 25 barn i det stora huset, och Pusselbiten med ett tiotal platser i en byggnad som tidigare användes av traktens dagmammor men som totalrenoverades för något år sedan. En möjlig plan är att stänga Pusselbiten i augusti och låta barnen på den avdelningen flytta in i stora huset som stängs i december 2016.

– Det har vi fått veta genom en kopia av en mailkonversation som sitter på insidan av dörren, säger Jonna Pedersen. Någon information i övrigt har vi inte fått, och frågar vi personalen så vet de inte heller någonting.

Föräldrarna har mycket svårt att förstå hur stängningen av den lilla avdelningen skulle lösa några problem.

– Nej, utemiljön är ju densamma i alla fall, säger Elisabeth Aronsson, och det är ju den som är problemet. Inne i huset hörs ingenting av tåget. Däremot kommer det att bli mer buller där, när man klämmer in fler barn än lokalen är anpassad för.

De mätningar som miljökontoret utgår från visar att bullernivåerna är höga på förskolan.

Oroar ni er inte för bullret?

– Såklart vi inte vill att barnen ska utsättas för skadliga ljudnivåer, säger Åsa Narby. Det vore bra att göra något åt dem – men det sämsta alternativet är att lägga ner förskolan!

De övriga föräldrarna instämmer.

– Gärna ett bullerplank. Men framför allt vill vi ha förskolan kvar. Den har fungerat här i decennier, och fungerar nu också, säger Anders Kjellgren.

Enligt mailkonversationen på förskoledörren kommer en bullerskärm mot tågen i Malmslätt att kosta tre miljoner kronor, dubbelt så mycket som utbildningskontoret hade kalkylerat med. Det är mycket pengar.

– Men hur kan man försvara totalrenoveriongen av lilla avdelningen för ett år sedan och nu besluta att stänga den? undrar Anders Kjellgren. Det är verkligen att kasta pengarna i sjön!

Egentligen, säger Jonna Pedersen, är det svårt att förstå vad som är problemet.

– Det blir svårt att hitta bullerfria förskoleplatser i Malmslätt. Det är nog bara att bygga det här bullerplanket!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!