"Många åldringar borde ha vårt sällskap under lunchen"

MALMSLÄTT2005-04-14 00:00

Säkert skulle många äldre må bättre och äta mer omhemtjänstpersonalen hade tid att sitta ned en stund och prata när dekommer med dagens matlåda.

Detta enas de undersköterskor och vårdbiträden om som Corren träffarpå servicehuset i Kärna centrum för att diskuterar hemtjänstens sätt idagsläget att förse hjälpbehövande åldringar med dagens huvudmål

-- Visst märker vi ofta att våra vårdtagare vill att vi ska stannaen stund när vi kommer med maten, säger vårdbiträdet Christina Rohdin.

-- Ja, många är väldigt pratglada och pratar på för att hålla osskvar. Andra säger rent ut, "kan du inte sitta ner ett tag" eller någotliknande, fortsätter Elin Haag.

-- Men vi måste ju skynda oss eftersom vi alltid har med oss mångamatkorgar i bilen och alla måste få sin portion innan den hunnit kallnaför mycket.

Smaken inte allt

Den mat som sedan ett år tillbaka levereras från LK Kost ochRestaurang till de äldreboenden och servicehus och den hemtjänst iLinköping som drivs i kommunens egen regi är överlag bra.

Det har Corren fått höra från många åldringar som äter den. Detsamma har vi hört från representanter i pensionärsorganisationernassamarbetsråd, som håller koll på vad som händer inom äldreomsorgen iLinköping.

Personalen på Kärna servicehus håller med.

Undersköterskorna och vårdbiträdena är dock väl medvetna om att det inte bara är smaken på maten som är viktigt i äldreomsorgen.

"Vet väldigt lite"

Att det inte ens är tillräckligt om den måltid som levereras hemtill de åldringar, som bor kvar i eget boende, som helhet innehållertillräckligt med kalorier och olika näringsämnen, vet de också.

-- Det klart att det också är viktigt att de äter upp den mat defår. Men eftersom vi har så bråttom när vi levererar maten vet vi juegentligen väldigt litet om hur de äter, säger Elin Haag och kollegornahåller med.

-- Det är ju många som säger att de bara orkar en halv portion ochbara beställer "matkorg" varannan dag. Många beställer ännu mer sällanoch vad de andra dagar vet vi inte så mycket om.

-- Många vill inte att vi ska lägga upp maten på tallrik när vikommer med den utan bara ställa den på diskbänken. Då vet vi inteheller hur de äter...

Annorlunda förr

-- Ja, i dag har vi en hemtjänst där maten och matsituationen inte värderas så högt i omsorgen om de gamla som den nog borde.

Det konstaterar Annelie Holm, som jobbat i hemtjänsten ända sedan1984 men nu praktiserar på Kärna servicehus som ett inslag iutbildningen i social omsorg, som gör henne kvalificerad för enchefstjänst.

Annelie var alltså med redan på den tiden då hemtjänstpersonalsjälva lagade mat till de gamla i deras egna kök. Det samma gällerMaj-Lis Nyhlin, som gick i pension för fem år sedan men numera hopparin som vikarie i matsalen på Kärna servicehus, när sådan behövs.

Annelie och Maj-Lis börjar berätta minnen från den tiden då maten lagades i de gamlas egna hem.

"För detaljstyrt"

Om hur stimulerande det säkert var åldringarna att hjälpa till i denutsträckning de kunde, om hur dofterna från pannorna säkert stimuleradeaptiten.

-- På den tiden fick vi till och med hjälpa till att baka om våra vårdtagare önskade det, säger minns Maj-Lis Nyhlin.

Att det någonsin framöver blir en återgång till sådan äldreomsorg,det är det ingen av de undersköterskor och vårdbiträden vi möter påservicehuset i Kärna som tror.

-- Men visst önskar vi innerligt att vi skulle ha mer tid för varoch en av de åldringar som vi ska hjälpa, säger undersköterskan EvaAndersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om