Stämningen runt bordet är avslappnad. Nästan loj.
Major Mikael Olsson, chef för flygvapnets taktiska utprovningsenhet Jas 39, slår sig ned med en rejäl kaffemugg.
Han har 18 års erfarenhet som stridspilot och lyssnar till anropssignalen (eller som det heter på flygspråk: call sign) "Spotter". Smeknamnet fick han enligt en anonym kollega för att han redan som barn var så intresserad av flygplan att han tidigt utvecklades till en "flight spotter" eller flygentusiast.
Framme vid storbildsskärmen står kapten Ted Nilsson ("Coach"). Han har goda nyheter att komma med:
- Vädret är ganska okej. Vinden är svag.
Perfekt flygväder med andra ord. Och i dag ska det verkligen flygas.
Testar taktikenAtt Saab och Försvarets materielverk, FMV, har testpiloter i Linköping är väl känt. Att även flygvapnet sedan år 2000 har åtta testpiloter stationerade på Malmen torde vara mindre känt.
- Vi är flygvapnets taktiska utprovningsenhet. Vi jobbar tätt tillsammans med FMV och Saab och vi försöker så tidigt som möjligt komma in i utvecklingen av Gripen-systemet, säger Mikael Olsson.
Till skillnad från Saabs och FMV:s piloter, som framför allt testar stridsflygplanens tekniska prestanda, är flygvapnets testpiloter mer inriktade på att försäkra sig om att Gripen verkligen fungerar i strid.
- Vår uppgift är att säkerställa att flygvapnet får den produkt som de har beställt från tillverkaren. Det handlar om att Gripen ska vara anpassad efter våra taktiska behov. Vår huvuduppgift är att se till att stridsflygplanen fungerar i de insatser vi ska göra.
Deltog i LibyenTU Jas 39 Gripen, som är enhetens förkortning, deltar regelbundet i flygvapnets övningar och två av piloterna flög även skarpa spaningsuppdrag över Libyen. I snitt flyger piloterna i gruppen 120 timmar per år.
- Anledningen till att vi var med i Libyen är att vi måste behålla vår verklighetsanknytning. Vi måste veta hur grejerna funkar, säger major Olsson och fortsätter:
- Vi är relativt nöjda med Gripen. Men vi jobbar ständigt för att förbättra det. Vi försöker att tänka långt fram i tiden och se vad som kan vara nästa steg.
"Fördärva Hoburgen"Schemat denna dag är intensivt. Först ska fyra av piloterna öva på uppvisningsprogrammet som ska genomföras i helgen. Någon timme senare ska flera av piloterna dessutom ta sig till Gotland för en stridsövning tillsammans med piloter från F7 i Såtenäs.
Först var tanken att testpiloterna från Malmen skulle attackera mål i närheten av Fårö. Men nu har planerna ändrats. Slaget om Gotland ska tydligen stå längre söderut.
- Det blir inte Fårö. Vi ska fördärva Hoburgen i stället, upplyser kapten Johan Jeppsson ("Tank") sina kollegor om.
Fem meterKlockan 09.45 står tre ensitsiga Gripen-plan och ett tvåsitsigt dito uppställda på plattan. Motorerna mullrar som åska.
Piloterna började öva på programmet så sent som i måndags. Nu ska programmet nötas in en fjärde gång. Ett tungt ansvar vilar på Mikael Olssons axlar. Det är han som leder gruppen genom att flyga i täten.
- Det är jag som styr och de andra följer mig. Det tittar bara på mitt flygplan och ser ingenting av marken. De koncentrerar sig på mig till 100 procent.
I luften är avståndet mellan de fyra flygplanen bara mellan fem och tio meter. Utrymmet för misstag är extremt begränsat.
Hur farligt är det?
- Man ska ha respekt för det. Vi ligger nära varandra och vi är nära marken. Det här ingenting vi gör varje dag och det gäller att vara ödmjuk.
Programmet, som vara i knappt tio minuter, har en spektakulär avslutning. Här är inte rätta platsen att avslöja vad finalen består av, men lyd ett gott råd: använd öronproppar!
Strax efter klockan 10.00 har de fyra Gripen-planen landat. Piloterna ser återigen så där märkligt avslappnade ut när de tar av sig hjälmarna.
- Du måste vara fullständigt koncentrerad i nio minuter, säger Ted Nilsson och ser fullständigt oberörd ut.
Någon tid för småprat ges inte.
Piloterna skyndar i väg. Piloterna från F7 ska få en rejäl match. Gotland väntar.