Sommaren 2010 beslutade regeringen att köpa 15 stycken UH-60M Black Hawk till en kostnad av 4,7 miljarder kronor.
Än så länge har sex av helikoptrarna överlämnats till helikopterflottiljen på Malmen.
I april nästa år ska en del av helikoptrarna användas för sjuktransporter i Afghanistan. Piloter och mekaniker ligger nu i hårdträning för att förbereda sig inför uppdraget.
Sedan i januari befinner sig tre amerikanska officerare från US Army på Malmen.
- Vi är här för att visa hur vi använder Black Hawk i vår armé och dela med oss av våra erfarenheter, säger Bobette McGettigan, som är chef för det amerikanska teamet.
Med familjer
Amerikanerna kom till Sverige med sina familjer i januari och ska stanna i två år. Samtliga har lång erfarenhet av militära operationer i Irak eller Afghanistan.
Matt Hastings, som är pilotinstruktör, har tillbringat 42 månader i Irak.
- Jag var i Irak och gjorde mig redo att återvända till USA när jag fick frågan om jag ville åka till Sverige. Sverige? Jag hade ingen aning om varför jag skulle hit. Men det var en stor ära att bli tillfrågad.
Teamets tredje medlem, Robert Minnella, är expert på att utbilda kabinpersonalen. Han har bosatt sig i Mantorp med hustru och döttrar och brukar ta cykeln till jobbet på Malmen.
- Jag försöker hålla mig i form.
Fikasamtal
De tre amerikanernas kunskaper är efterfrågade på Malmen. Men allt går inte att lära ut under de många lektionstimmarna.
- En del av de samtal som ger mest har vi under fikarasterna. Det är svårt att förmedla sina erfarenheter av hur det är att flyga i en krigszon. Det går inte att sammanfatta den typen av erfarenheter i en power-pointpresentation, säger Matt Hastings.
Är det fortfarande farligt att flyga helikopter i Afghanistan?
- Ja, det är alltid farligt att flyga i Afghanistan, säger Robert Minnella och får medhåll av Matt Hastings:
- Som pilot riskerar man inte bara att bli beskjuten av fienden. Vädret i Afghanistan är utmanande med både höga och låga temperaturer. Dessutom är landet väldigt bergigt och det bildas ofta stora dammoln när man ska landa.
Enligt de amerikanska officerarna är de svenska helikopterbesättningarna väl förberedda inför det uppdrag som väntar.
Många av svenskarna har lång erfarenhet av att flyga andra helikoptrar.
Vilka råd skulle ni vilja ge till era svenska kollegor?
- Det viktigaste är att de lär sig att arbete tillsammans i ett team, säger Bobette McGettigan.
- Om det uppstår någon form av friktion inom gruppen ska de se till att reda ut de problemen innan de ger sig av, säger Matt Hastings.