Husägare tvingas betala för ett obeboeligt ruckel

Fortifikationsförvaltningen anmäls till Justitieombudsmannen (JO) för att den inte löser in ett privatägt hus inom militärt skyddsområde i Malmslätt. Verket har nu satt igång en utredning och beklagar att husägaren inte underrättats om den.

MALMSLÄTT2007-01-23 00:00

När fadern dog år 2000 ärvde sonen ett hus i närheten av Malmslätts flygplats. Han ville sälja huset och anlitade en mäklare som annonserade ut huset.

Sonen fick då veta av kommunen att det rådde både bygg- och säljförbud för fastigheten eftersom Fortifikationsverket skulle lösa in den. Anledningen är att huset ligger på militärt skyddsområde.

"Illa skött"

Sonen tog kontakt med verket men fick svaret att i budgeten för år 2000 fanns inga pengar avsatta för att lösa in fastigheten. "Vi hör av oss nästa år" var beskedet, men det var ett löfte som inte hölls.

Arvingen har sedan under åren försökt få kontakt med verket via telefon men blev - enligt egen utsago - hänvisad i oändlighet och/eller bortkopplad.

En vän, Håkan Landin, fick i fjol höra talas om Fortifikationsverkets egendomliga handläggning av ärendet.

- Jag skrev då ett brev till verket i slutet av oktober, men ingen hörde av sig.

I december skrev Håkan Landin ännu ett brev, denna gång med mottagningsbevis. På det undertecknade kvittot som Landin fått framgår att brevet är hämtat den 7 december.

- Men vi hörde ändå inget. Jag väntade till efter helgerna men den 17 januari skrev jag till JO och anmälde hanteringen. Det är illa skött det här av Fortifikationsverket.

Huset har genom åren förfallit och vandaliserats av människor som tagit sig in i huset och använt det både som festlokal och för övernattning. Fönsterhålen gapar tomma, takpannor saknas och rappningen faller av. Den ovillige ägaren har utgifter på cirka 8 000 kronor per år i fastighetsskatt och en försäkring för ett hus han inte kan använda.

- Den måste han ha ifall någon skulle skada sig under ett olovligt besök, säger Håkan Landin.

Besked dröjer ännu

Markdirektör Stefan Magnusson på Fortifikationsverket är ansvarig för verkets hantering av frågan.

- Det kan från början vara frågan om ett missförstånd. Ägaren till huset kan ha varit i kontakt med de militära myndigheterna, dåvarande fortifikationsenheten på Malmslätt, inte med oss, säger Stefan Magnusson.

Verket satte igång en intern utredning i ärendet då det första brevet anlände i november men man har inte funnit några handlingar. Det kan, enligt markdirektören, bero på det beskrivna missförståndet.

- Vi borde naturligtvis ha underrättat brevskrivaren om detta. Nu utreder vi ärendet, det finns ingen anledning för oss att fördröja det. Vi börjar med att höra med militären i Linköping.

Hur lång tid utredningen tar kan Stefan Magnusson inte närmare precisera. Han hoppas dock kunna ge besked "i närtid".

Inte heller om husägaren kan få ersättning för sex års utlägg i skatt och försäkring, kan han ge besked om.

- Jag vill inte ha någon uppfattning om det, säger Stefan Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om