Nordic Battlegroup består av 2 400 soldater från Sverige, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge. Styrkan, som går under det officiella namnet NBG 15 och ligger i beredskap under det första halvåret i år, ska kunna var på plats i ett konfliktområde inom tio dagar efter ett EU-beslut.
Insatser ska kunna göras i en stor del av världen – från Uralbergen till det inre av Afrika – och det kan handla om allt från humanitära insatser till rena stridshandlingar för att hålla isär stridande parter. Förbandstecknet – ett lejon som håller i en fredlig olivkvist och ett krigiskt svärd – är en symbol så god som någon för vad som förväntas av förbandet.
På Malmen utanför Linköping är en viktig del av NBG 15 baserad. Det handlar om tre Black Hawk-helikoptrar och en styrka på 35 personer. Under förra året deltog helikopterenheten i flera övningar med andra förband som ingår i stridsgruppen. Vi en skarp insats är helikopterenheten en av de första som skickas till insatsområdet.
– Vi kan hamna på platser där det inte finns en fungerande infrastruktur. I sådana miljöer är helikopter avgörande för trupptransporter, säger Torgny Törestrand, chef för helikopterenheten.
Stridsgruppen kan sättas in i ett konfliktområde som ligger högst 600 mil från Bryssel. Gruppen ska kunna lösa sina uppgifter i upp till 120 dagar.
– Den stora utmaningen ligger i att vi inte vet i vilket område vi kan hamna. Det är svårt att förbereda sig för alla eventualiteter, säger Torgny Törestrand.
Personalen i helikopterenheten har sina väskor packade med tre olika uniformer – den vanliga gröna samt ökenuniformen och djungeluniformen.
– Vi måste vara förberedda på att kunna verka i olika klimatzoner.
EU har under årens lopp satt upp 30 stridsgrupper. Men inte en enda gång har någon av stridsgrupperna i sin helhet satts in i en konfliktsituation.
– Det är en politisk fråga om stridsgruppen ska användas i ett skarpt läge. Det viktigaste för mig är att kunna konstatera att förbandet är redo om ett beslut skulle fattas, säger Torgny Törestrand.
Helikopterpiloten Adil Soomro ingår i helikopterenheten och säger att han och hans kollegor har diskuterat vilka konflikter som skulle kunna bli aktuella.
– Det är nog individuellt om man hoppas att stridsgruppen ska sättas in. Det beror nog på vilken familjesituation man har.