Förra veckan gick det ut en påminnelse till de som ännu inte tackat ja till Försvarsmaktens nya krav om utlandstjänstgöring. Vid helikopterflottiljen i Linköping väntade man på onsdagseftermiddagen fortfarande på 15 svar. Har dessa inte kommit in senast i morgon torsdag, riskerar personerna uppsägning, tillsammans med de 41 som redan sagt nej.
"Stora problem"
- Om alla måste gå direkt får vi stora problem, säger Nina Karlsson, informatör vid helikopterflottiljen.
Många som inte gått med på de nya villkoren är personer som bara har några få år kvar inom organisationen, och därför kommer att placeras i en övergångsorganisation. Men åtta av dem är yngre officerare som riskerar att bli uppsagda utan pardon. Av dessa är en pilot och sju högt specialiserade helikoptertekniker.
- Jag har förordat att de plockas in i övergångsorganisationen. De kommer då inte att tjänstgöra utomlands, men kommer stå till förfogande nationellt, säger flottiljchef Magnus Westerlund.
Kvar på marken
Men flottiljledningen hoppas på att nej-sägarna ska ändra sig i sista stund.
- Det kan ju vara de som ännu inte är helt övertygade, och de hoppas vi kan ändra sig. Men vill de inte genomföra internationella insatser måste vi naturligtvis respektera det, säger Magnus Westerlund.
Men i så fall är det upp till högre beslutsfattare att avgöra om de får behålla jobbet eller ej, påpekar han. Men får de inte det, finns det onekligen en risk att verksamheten vid helikopterflottiljen äventyras.
- De behövs för att vidmakthålla våra insatser, annars finns en risk att vi inte kan ta emot och driftställa helikopter 14, säger Magnus Westerlund.
Eller i klarspråk. Då finns det en risk att helikoptrarna blir stående kvar på marken.